reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CHKO Brdy úspěšně chrání policejní dron

19.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
CHKO Brdy úspěšně chrání policejní dron
Drony nejsou vždy určeny jen k zábavě, ale najdou využití i u záchranných složek. Policie CŘ je např. používá k ochraně CHKO Brdy, kde pomáhá hledat nelegální tábořiště. Dle zkušeností se ji to daří.
Přes léto bývá často hodně teplo i sucho, což může vést k požárům. Když se k tomu přidají nezodpovědní táborníci, kteří kempují v zakázaných oblastech, kde rozdělají oheň, riziko požáru roste. V CHKO Brdy mají na ty neposlušné moderní techniku v podobě speciálního šestirotorového dronu (má šest 400W motorků). V rozloženém stavu má v průměru 120 cm a na výšku 50 cm, ve složeném stavu se pak vejde do krabice 60×70×90 cm. Sám o sobě váží 4,5 kilogramu a unese další 2 kg. Letět může rychlostí až 50 km/h a ve vzduchu vydrží po dobu 40 minut.
 
Policejní dron
 
zdroj: tydenikpolicie.cz
 
Osazen je nejen klasickou HD kamerkou, nýbrž i termokamerou a padákem. Nová technika už byla v praxi otestována, a to s nemalým úspěchem. Minulý pátek dron pomohl dopadnout tři ženy ve věku 52 až 62 let, které v oblasti tábořily a jen chvíli na to už příbramská policie jela k 27letému muži, který se dopustil stejného přestupku. Za ten jim hrozí pokuta až 15 tisíc Kč. Na mnoho dalších přestupků stačí ale i standardní metody. Jeden nepovolený oheň se zde povedlo lokalizovat v červnu i bez dronu. Policie ČR hodlá použít podobné drony i v jiných oblastech republiky.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama