reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladiče grafických karet a dnešní nabídka

21.4.2009, Jan Vítek, článek
Chladiče grafických karet a dnešní nabídka
Už jsme si představili výrobce skříní a procesorů. Nyní je čas na grafické karty, kde je situace trochu složitější vzhledem k nárokům na chlazení nejen grafických čipů, ale i pamětí a potažmo i oblasti napájení. Přesto existuje i dost univerzálních chladičů.

Evercool

- web

Společnost Evercool se rozhodně neřadí mezi příliš renomované, což je tak nějak patrné již z jejích stránek, kde se to infantilními flashovými animacemi jen hemží. Nabídka Evercoolu, co se týče chladičů grafických karet, je na první pohled široká, ale z velké části se skládá pouze z jednoduchých malých pasivků s malými ventilátory. Ty se tak hodí pro staré a nevýkonné karty.


Evercool Cyclone

A pak tu jsou čtyři modely, jež Evercool pojmenoval poněkud jinak - Cyclone, Turbo2 (recenze), Mini Ufo a Formula2. Cyclone má blízko k oněm nepojmenovaným chladičům, protože jde pouze o menší kruhový chladič, jehož výkon stačí leda na GeForce 6600.


Evercool Turbo2

Půjdeme tedy dál a narazíme na Turbo2, jenž je na tom s výkonem již lépe, ale stále v jeho specifikacích o kompatibilitě chybí moderní karty, jež můžete dnes koupit. Pokud ale máte starší Radeon X1800, nebo GeForce 7800, je to volba. Kdovíjaké výkony od něj ale nečekejte.


Evercool Formula2

Ani Mini Ufo není téměř zajímavé a asi ta nejúžasnější věc na něm je, že jej výrobce nabízí ve třech zbarveních - modrém, zeleném a červeném. Jinak je to normální malinký kruhový chladič podobně jako Cyclone. Nejvýkonnějším modelem má být nový Formula2. Ten narozdíl od Turbo2 lépe využívá své dvě heatpipe, protože ty protínají žebra dvakrát a ne jednou. Jinak jde o velmi podobný model, ale již kompatibilní s modernějšími kartami ATI Radeon HD 3850 a GeForce 8800 GT.


Gigabyte

- web

Společnost Gigabyte vyrábí velké množství různých počítačových komponent a periferií, kam se řadí především základní desky a grafické karty, ale také má v nabídce počítačové skříně a chladiče. Proto si může sama vytvářet modely grafických karet s upraveným chlazením, jak jsme mohli zažít u série modelů s chladiči Silent Pipe. Tyto chladiče však samostatně nenabízí a momentálně má v prodeji pouze dva modely, jež jsme oba testovali - V-Power (recenze) a Cyclops (recenze).


Gigabyte Cyclops

Popravdě řečeno, příliš nadšení z těchto dvou modelů nebudete. Cyclops je jednoduchý chladič z extrudovaného kusu hliníku s měděným jádrem a zasazeným ventilátorem uprostřed. Jeho výkon není ani tak mezi mainstreamovými chladiči špatný, ale s cenou kolem 600 Kč s DPH se nejedná o zrovna dobrou volbu.


Gigabyte V-Power

Druhý model s názvem V-Power s cenou přes 1100 Kč se také se svým výkonem neukazuje. Vzhledem k ceně je tato jeho kvalita podprůměrná a není se čemu divit. Koncepce chladiče s jedním středovým axiálním ventilátorem a postranními žebry, skrz něž probíhají celkem čtyři heatpipe, je celkem známá a v porovnání s lépe provedenými modely také celkem neúčinná. To je také znát na prudkém zvyšování teplot se snižujícími se otáčkami.


Primecooler

- web

Firma Primecooler má svou nabídku grafických chladičů v posledních letech trošku zmraženou, i když on je takový vlastně celý Primecooler včetně jeho webových stránek. Ty nabízí hlavně jeden typ chladičů řady PC-VGAHG, které jsou již zastaralou variací na modely Zalman VF700. On Primecooler v podstatě veškerou svou tvorbu založil na kopírování produktů ostatních úspěšných výrobců, mezi něž patřil právě především Zalman a tyto kopie dle mých zkušeností nebývaly zrovna kvalitní, ale zato levné.


Primecooler PC-VGAHG2 LED Cu

A právě Zalman měl před lety na svých stránkách oznámení, že si je vědom takovýchto napodobenin a že proti tomu hodlá zakročit. Kdo ví, možná dnešní neaktivita Primecooleru je právě toho důsledek. Co si tedy nám tato značka nabídne nyní? Již jsem hovořil o řadě chladičů PC-VGAHG rozdělující se na hliníkové, hliníkovo-měděné a měděné verze PC-VGAHG1 (starší) a PC-VGAHG2 (novější). Na jejich přímý soubor s odpovídajícími chladiči Zalman se můžete podívat zde.


Primecooler PC-VGAHG3Cu

Co na oficiálních stránkách společnosti Primecooler nenajdete, to jsou modely PC-VGAHG3 (recenze). To i přes to, že jsou podstatně novější a výrobci je dnes mají na skladech. Už jen toto dokazuje, že Primecooler pomalu hnije. PC-VGAHG3 je v základě stejný jako předchozí verze, akorát nabízí větší aktivní plochu žeber, a tím také vyšší chladicí výkon.


Primecooler PC-VGAHP2 Hyperpipe

Nakonec stojí za zmínku také rovněž zastaralé pasivní chladiče PC-VGAHP1 a PC-VGAHP2, jež byly aktuální zhruba v době karet Radeon 9800. Inspirací zde byly rovněž modely od firmy Zalman, takže provedení je zhruba stejné. Dnes již můžeme ale na tyto chladiče zapomenout.


Revoltec

- web

Německý Revoltec si v poslední době rozšiřuje portfólio svých produktů i na periférie a úložná zařízení, ovšem co se týče chladičů grafických karet, pak se zde téměř ničeho nedočkáme. Dnes má Revoltec na svých stránkách pouze dva malé kruhové chladiče vhodné pro nevýkonné karty typu GeForce 4 a GeForce 2 MX.


Revoltec Graphic Cooler Pro

A pak je tu Revoltec Graphic Cooler Pro, jenž vypadá již se svými dvěma heatpipe daleko lépe, ovšem pokud se na tento chladič podíváme podrobněji, pak zjistíme, že jde o stejný model jako Evercool Turbo2. Stejně tak se projevuje v testech, tedy celkem podprůměrně, jak ostatně ukazují naše starší testy.

Dál se již Revoltec nepouští a nevypadá to, že by se to v dohledné době spravilo, protože jeho dosavadní tvorba rozhodně nevypadá jako původní. Spíše si nechával jednoduše jako řada ostatních firem své chladiče vyrábět dle běžných návrhů a vlastní má na nich leda tak logo.


Scythe

- web

Japonská firma Scythe se v našich hlavách uhnízdila jako výrobce vysoce kvalitních chladičů procesorů. Každý si asi vzpomene především na model Ninja, jenž se dočkal několika dalších verzí včetně celoměděné. Momentálně Scythe na trh začíná dodávat své nové modely, mezi něž patří třeba velký Zipang 2, Kabuto či již třetí verze Katany.


Scythe Musashi VGA Cooler

S chladiči grafických karet ale firma Scythe donedávna společného neměla nic a až nyní se můžeme těšit na model Musashi. Ten obsahuje dva nízkoprofilové ventilátory o hraně 100mm a když se zadíváme na provedení pasivní části, uvidíme podobnost s nejnovějšími modely Arctic Cooling Accelero XTREME. Od nich by si Musashi neměl ideálně vypůjčit pouze provedení, ale také výkon, což by bylo velmi příhodné. Dle testů zahraničních stránek je na tom Musashi o něco málo hůře než Thermalright T-Rad2, jenž rozhodně nevypadá špatně.

Kompatibilita je tu zajištěna s grafickými kartami ATI do verze Radeon HD 4870 a GeForce 9800 GTX. Doufejme také, že se dočkáme i příštích verzí od tohoto oblíbeného výrobce. Co se týče názvu, pak nyní by se hodil model Yamato.
reklama