reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
28.1.2006, Milan Šurkala, aktualita
Implementace ovladačů ACPI pod operačním systémem Windows XP SP2 bohužel nejsou dokonalé. Alespoň to ukazují poslední závěry, kdy si tyto ovladače nerozumí s platformou Intel Napa a procesory Core Duo, když je zapojeno jakékoli zařízení...
Warrior.12 | 18.10.200718:09
zdravim...Chtel bych se zeptat na jednu vec,ktera me trapi...Koupil jsem si novy pocitac s procesorem AMD Athlon 64 X2...Mam ho tyden a bezel bez problemu...Dnes rano ovsem pri sputeni zahlasil chybu,kde vyzadoval novejsi verzi biosu a ze tato stara je pro ACPI nevyhovujici...Mohli byste mi poradit,jak bych tento problem mohl vyresit??Nebo pripadne neresit,ptz pri restartovani bezo system normalne???Predem dekuji mockrat za odpoved a pomoc...
Odpovědět0  0
liborc (398) | 30.1.200612:00
...je znamou veci. Dokonce vyrobci zakladnich desek kvuli tomu zku..ili implementaci ACPI v BIOSech. Jen proto, aby byla kompatibilni s tou zku..enou ve Windowsu. Tam bych hledal pricinu vsech potizi s ACPI vubec.
Odpovědět0  0
Eldain | 29.1.200616:50
Je to kupodivu, ale objevil jsem stejný problém na desktopový platformě s intelovským čipsetem 865PE ­(P4­). Což mě vede k domněnce, že problémů má více platforem a důvodem budou ACPI ovladače ve WinXP SP2. Sice to u desktopu nemá žádný vliv na baterii, ale zátěž procesoru se pohybuje nad 90% a tím pádem letí nahoru spotřeba energie a procesor se nestíhá věnovat zbylým procesům a při špatným chlazení by mohlo dojít i k jeho přehřátí. To, že žádná strana neřeší problém by nemělo nikoho překvapit. Nespíš nám uživatelům nezbude, než čekat co přinesou Vista, mohlo by to být u tohoto problému určité vykoupení.
Odpovědět0  0
Vasek2 | 29.1.200623:36
Muzete ten problem nejak blize popsat. Ja jsem totiz na nic podobneho na 865 nenarazil. Jestli mate na mysli praci s externim HDD tak je vytizeni CPU naprosto v poradku, ona totiz komunikace pres USB je docela zatezijici. Zkuste radeji FireWire .
Odpovědět0  0
Eldain | 30.1.20061:01
To docela chápu, jenže u mě se jednalo o tiskárnu a scanner. Po jejich instalaci do systému všechno OK, potom jsem počítač a periferie vypnul a za pár hodin jsem se k němu vrátil a chtěl jsem si na něm udělat pár prkotin. Jenže to jaksi nešlo. CPU hlásilo zátěž na 98%. Až když jsem odpojil tiskárnu a scanner od USB­-čka, tak se CPU sklidnilo, zkusil jsem to píchnout zpátky a bylo to tu zas. Tak co si o tom myslíte? Já jsem zjistil, že ho zatěžoval systém ­(část ACPI­), který z nějakýho nepochopitelnýho důvodu chtěl pořád se zařízením komunikovat ­(aniž bych mu dal cokoli za úkol­), i když bylo vypnutý. Dokonce jsem systém a všechno ostatní přeinstaloval, ale problém se dostavil až ve chvíli, kdy jsem si doinstaloval SP2 pro WinXP. Takže ten zakopanej pes bude asi v něm a ne v čipovce 865 ­(případně jiný­).
Odpovědět0  0
Vasek2 | 30.1.20068:23
To vypada spis na blby drivery ci chyba desky. Zkuste nainstalovat novejsi. Pokud nejsou, tak je to asi konecna, protoze pro takova zarizeni bude ve Viste pravdepodobne jen univerzalni ovladac.
Kdyby to byla obecna chyba po internetu by musely byt tisice zprav o tomto problemu.
Odpovědět0  0
Eldain | 30.1.200613:19
Můžu k tomu říct jen toto: vyzkoušeno s nulovým výsledkem ­(přeinstaloval jsem i BIOS­), ale jinak díky za radu. Docela rád bych vyloučil chybu hardwaru anebo softwaru, bohužel to nehraje ani pro jednu stranu. Naštěstí jsem se to naučil obcházet, takže na vyřešení moc nebazíruju. PS: V XP­-čkách je pro USB taky univerzální ovladač, ve Vistech by mohl mít třeba malou úpravu ­(přeci jen řešit problém softwarově je jednodušší a míń nákladný než rozpitvávat čipový sady­).
Odpovědět0  0
aaw342 | 28.1.200623:06
cele acpi je na hovno od impletace v biosach az po ovladace v os
Odpovědět0  0
ludeksls (36) | 28.1.200622:57
Pokud je problém skutečně na straně ovladačů ACPI pod operačním systémem Windows XP SP2, nebylo by možno stejnou skutečnost vyzkoušet na některé verzi LINUXU nebo MAC OS? Minimálně by se tím dalo přiblížit k tomu, na které straně problém je.
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 28.1.200619:37
Podobný problém už byl na platformě AMD K7 ­(Athlon XP­). Tam se procesor přepínal do úsporného režimu odpojením se od čipsetu ­(vypnutím FSB­) na určitý časový okamžik. Problém ale byl ­(a stále je­) s USB zařízeními a s burst přenosy pevných disků. Ty totiž vyžadují neustálou interakci procesoru. V okamžiku, kdy došlo k odpojení FSB a přepnutí procesoru do úsporného řežimu, procesor tyhle činnosti samozřejmě neřídil. Na to opět musel zvýšit svojí frekvenci z řádu pár set MHz až na nominál ­(alespoň na nejnižší PState­) a připojit FSB. To ale zabralo nějaký čas. Důsledkem byla výrazně snížená rychlost kopírování z USB zařízení ­- cca. 2x až 5x pomalejší. U burst přenosů HDD taktéž došlo k výraznému poklesu rychlosti o desítky procent.

Tehdy to byla koncepční chyba platformy. Zde popsaný problém s Napa mi přijde ze stejného soudku ­- čipset vyžaduje po procesoru interakci při komunikaci s USB zařízením, a tak mu neumožní přepínat se do úsporného stavu. V zásadě to vypadá úplně stejně jako u AMD K7, jen u Athlonu XP byl preferován úsporný režim CPU na úkor výkonu USB, zatímco zde tomu bude naopak. Pokud tomu tak je, bude to opět koncepční chyba, kterou může vyřešit jedině nový hardware.
Odpovědět0  0
petko | 29.1.200617:19
ten problem s burst prenosmi na K7 sa predsa tykal chipsetu, konkretne starsie VIA. od KT600 podobny problem na VIA uz nie je.

Toto s tym intelom, pokial som spravne pochopil, nastava vtedy ked to zariadenie je vobec pripojene, bez ohladu na to ci komunikuje alebo je necinne. takze je to cisto SW problem MS driverov. tot moj nazor
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.