reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína má pětiletý plán pro navýšení kapacity výroby čipů o 40 procent

29.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Čína má pětiletý plán pro navýšení kapacity výroby čipů o 40 procent
Server Digitimes Research mluví o již čtrnáctém pětiletém plánu Číny, do nějž spadá také výrazné rozšíření kapacit továren na výrobu počítačových čipů. Do toho spadá také snaha o představení modernějších procesů.
Jde konkrétně o období, které se týká let 2021 až 2025, čili další a již čtrnáctá čínská pětiletka, v jejímž rámci opět půjde především o technologie. V případě výroby počítačových čipů pak Čína bude požadovat jednak zvýšení výrobních kapacit a vedle toho také urychlený vývoj nových procesů, i když je zřejmé, že s tím, aby čínské firmy dohnaly světové špičky v oboru, zatím nelze počítat. 
 
 
Letos tak končí 13. čínská pětiletka, která začala s rokem 2016 a za tu činily celkové tržby z prodeje počítačových čipů dle Digitimes celkově prý jen 34,28 milionů dolarů. To zní ale jako podezřele nízké číslo a vskutku, když si vezmeme původní cifru 240 miliard juanů, ta představuje 34,28 miliard dolarů.
 
Do konce roku se čínské firmy jako SMIC také chtějí posunout od 14nm technologií k už běžné produkci pomocí 12nm procesu, nicméně to bude stále jen optimalizovaná 14nm technologie a jako další generace se dá považovat až 7nm proces. 
 
Během příštích pěti let tak chce Čína navýšit celkovou kapacitu svého průmyslu pro výrobu počítačových čipů o 40 procent, což ale dle Digitimes Research stále nemůže stačit k tomu, aby tamní ekonomika mohla být z tohoto hlediska soběstačná a kvůli zaostávání ve vyspělosti výrobních procesů bude mít zase problém v konkurenceschopnosti na světových trzích. 
 
A právě proto by mohla čínská vláda své snahy o soběstačnost ve výrobě čipů ještě vystupňovat a v krátkodobém horizontu se snažit především o co nejrychlejší zavedení výroby 7nm procesem, který je nezbytný pro 5G technologie. K tomu by mohlo posloužit více financí v National IC Industry Investment Fund. Zatím ostatně nejsou žádné známky toho, že by TSMC mohla pro Huawei opět vyrábět a aktuálně se očekává, že z tchaj-wanu už do poloviny září přestanou proudit nové dodávky
 


reklama