reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína se bojí špionáže z USA, vyvíjí vlastní OS pro armádu

30.5.2019, Milan Šurkala, aktualita
Čína se bojí špionáže z USA, vyvíjí vlastní OS pro armádu
Vypadá to, že nejen Američané se bojí čínského hardwaru a softwaru, ale platí to i obráceně. Číňané mají obavy z amerických operačních systémů a hodlají z Windows přejít na vlastní systém, zejména co se armádních počítačů týče.
Poslední dobou jsme často hovořili o postoji USA vůči čínské společnosti Huawei. Má totiž obavy z toho, že by čínský gigant mohl v některém z updatů do systému propašovat sledovací software. Jenže ani obráceně to není jinak. Podobné obavy má i Čína z USA a konkrétně jeho operačních systémů. Čínská armáda se rozhodla, že v budoucnu přestane používat Microsoft Windows v armádních systémech a nechce přecházet ani na macOS ani na Linux, ale na vlastní operační systém.
 
Čínská vlajka
 
Díky tomu, že by šlo v podstatě o neznámý systém, Američané by neměli mít možnost dobře vědět, jak vlastně funguje a jak ho případně napadnout. Schopnosti Američanů napadat jejich OS jsou mnohem lépe známy především po úniku informací od Edwarda Snowdena. Skupina, která bude mít nový systém na starosti, bude organizace částečně oddělená a nezávislá na armádě podobně, jak to mají i Američané. Podobně se Čína bojí nejen softwaru, ale i hardwaru, a to včetně toho z jiných zemí než USA. Zmiňován byl např. i hardware z Německa.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama