reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Čína by se jistě velice ráda osamostatnila, pokud jde o vývoj a výrobu vlastního hardwaru, který by alespoň držel krok se západními technologiemi. Jak do toho tedy spadá komise pro spolupráci s Intelem a AMD?
Bison (804) | 5.2.202215:39
v tej ­"Komisii­" musia byť predovšetkým členovia komunistickej strany aby posúdili či už to neprekračuje líniu strany...o technológie tam určite nepôjde....súdruhovia, chce to stranícky zápal a hlavne plnit plán inak nebudú prémie ani teplé fleky.
Odpovědět0  2
DrQQ (301) | 5.2.20226:15
V dlouhodobé perspektivě je ­"samostatnost­" Číny ve výrobě jen jedním z kroků. Na konci je připojení Tchaj­-wanu k pevninské Číně. V současnosti je čínská vojenská akce proti TW neproveditelná. Závislost firem jako je Intel, Apple, AMD a dalších na výrobních kapacitách v TSMC je příliš vysoká a to by donutilo USA reagovat. Pokud budou zájmy těchto firem i v pevninské Číně, už to tak jednoznačné není.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1569) | 5.2.20228:05
Strašně se mi líbí, jak jsou západní pošuci posedlí možností vojenského připojení Tchajwanu k Číně. Nedochází jim, že to je postup, který by použili oni ­- protože oni jsou především agresoři. Čína prostě považuje Tchajwan za svoji provincii a hospodářsky s ním spolupracuje na velmi vysoké úrovni. A nutí svět, aby s tím souhlasil ­- kdo nesouhlasí, je kompletně odříznut od všech styků, jako se to stalo Estonsku a jak to díky podřízenosti ČR rozmarům CIA a díky nové vládě aktivistických diletantů hrozí i nám. Až jednou pomine hegemonie USA, Tchajwanu stejně nezbyde nic jiného, než se přiklonit k Číně mnohem těsněji. Ostatně i Tchajwanci ­(s výjimkou Vystrčila­) dobře vidí, jak se mění životní úroveň ve které zemi ­- kde jde nahoru a kde do háje.

K možné reakci USA ­- jediné, co by USA v případě násilné anexe Tchajwanu Čínou udělaly, by bylo, že by donutily OSN vydat nějakou rezoluci, a zavedli další sankce.

Včera Čína uzavřela další dohodu o vzájemné hospodářské i vojenské spolupráci s Ruskem; zvláštní kapitola je tam o omezování amerického vlivu ve světě. Tímto směrem uvažuje nejsilnější světová ekonomika. Tchajwan je jen třešnička na dortu, nikoliv cíl.
Odpovědět4  7
liborc (398) | 8.2.202215:51
Od Ruska získaj maximálně nějaké vojenské technologie, ale ani Rusko jim nechce prodat nejnovější vojenské proudové motory, protože pak by Čína Rusko krom plynu už vůbec k ničemu nepotřebovala. Jo, ještě tak Mendělejevovův recept na výrobu vodky.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 5.2.202210:44
Ono je to ­"donucení jednat­" zatraceně pochybné. Vést boje kolem celosvětově nenahraditelných provozů TSMC je velmi blbý nápad. Přímý zásah a je konec. A blízký výbuch může znamenat třeba rok pauzu ve výrobě.A krom toho je otázka, jestli by amíci víc než jen vztekle brblali. Ano, oni velmi rádi napadají cizí země, ale země o x tříd techniky pod nimi. Země, kde si mohou dělat v zásadě co chtějí. Jejich válečná doktrína ­(a vlastně jejich mysl­) nikdy nepočítala s napadením země se srovnatelnou technikou. ­(a s lokálníé přesilou.­) Normálně jsou zvyklí, že najede letadlovka a pak beztrestně bombardují. Tady by v okamžiku, kdy je letadlovka dost blízko, aby zasáhla byla v doletu x stovek Čínských letadel. A to včetně stealth strojů a včetně ­"chytré­" munice a podobně. A už vůbec nemluvím o tom, že čína má pár set atomovek. Biden je sice šílený, ale tak moc čílený, aby začal jadernou válku snad není. ­(Spíš počítám, že mu dávno potichu vyměnili jaderný kufřík za repliku)
Odpovědět5  1
Mirek55 (602) | 5.2.202215:44
Mně už je Bidena i trochu líto. Sílu Amíků si odhadl dobře, oni sice mají nejschopnější armádu pro útok ­(sečteny všechny typicky ofenzivní jednotky vynásobené technologickou úrovní­), ale už v případě Íránu si raději nechali zajít chuť, zatímco o něco slabší Írák už jim přišel jako vhodný ­(sežratelný s malými ztrátami­). Pokud si nedovolili na Írán, tak na Čínu ani náhodou.
BTW, není citlivost těch všech hightech továren plus pro případný útok? Taiwan by rázem skončil ekonomicky o řád dole. I tak mi takový scénář přijde jako nepravděpodobný.
Odpovědět1  1
DarkRichelieu (1230) | 5.2.202218:35
Tak u první války v zálivu počítali že ztráty letadel v prvních dnech budou ve stovkách. Dost je překvapilo, že to šlo tak hladce. Tehdy pochopily, že většina světa nemá proti nim šanci a že mají jen pár desítek let, než tuhle vojenskou hegemonii ztratí. Pořád jsou vojenská supervelmoc, ale útok na írán by znamenal katastrofu pro izrael a saudy. Cena ropy by byla někde v hodnotách nekonečno. Útok na Severní koreu by znamenal vymazání hlavního města Jižní koree jen konvenčním způsobem. Stále na něj míří asi 40.000 děl. Dopad na ekonomiku světa by byl katastrofální. Írán by padl i Severní korea, ale za nepřijatelnou cenu spojenců a katastrofu pro světovou ekonomiku. Rusko a Čínu neobsadíte, evropa na to nemá armádu a USA má jen omezený počet letadlovek, které mají vysokou pravděpodobnost, že budou potopeny při první příležitosti. Navíc pozemní invaze v takovém měřítku je dnes nemožná a pokud by se NATO přiblížilo k Moskvě nebo k Pekingu tak to vyvolá jaderný armagedon. Proto dnes existuje jen jediná možnost a tou jsou sankce a provokace.
Odpovědět2  0
petrprochaska (2) | 5.2.202217:06
Co se letadlových lodí týče, tak by Číně stačila na každou letadlovku jedna hypersonická střela, kterou má Čína k dispozici. Letadlovka je snadný cíl ­- velká, pomalá, neschová se.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.