reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína zveřejnila nové záběry roveru na Marsu, nechybí ani zvuk

1.7.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Čína zveřejnila nové záběry roveru na Marsu, nechybí ani zvuk
Čínská kosmická agentura hlásí, že mise Tianwen-1, jejímž cílem byl Mars, probíhá úspěšně. Rover se už nějakou dobu prohání po povrchu planety a nyní byly zveřejněny další záběry. Jeden z nich je i zvuková stopa přímo z Marsu.
Čínská mise mající za cíl vyslat k Marsu vlastní sondu a následně na povrch rudé planety dopravit i rover probíhá zatím úspěšně. Po boku Perseverance se tak nyní po Marsu prohání také rover Zhurong (do českého jazyka se dá přepsat i jako Ču-Žung), který si už vyfotografoval i selfie
 
Nedávno Čína zveřejnila záznam zvuků na Marsu z 22. května, kdy vozítko sjíždělo z přistávací platformy na povrch planety. Čínská kosmická agentura také publikovala další záběry roveru Zhurong při jízdě poblíž místa přistání na planině Utopia Planitia. Díky získaným zvukovým i obrazovým záznamům můžou výzkumníci také detailně analyzovat prostředí rudé planety. 
 
 
Čínští vědci doufají, že na Marsu zachytí zvuky větru, protože chtějí zjistit, jak se liší větrné počasí na Zemi a na rudé planetě. Z toho důvodu je rover vybaven i mikrofonem a může tak nahrávat zvukové záznamy. 
 
Zveřejněny byly i záběry, které zachycují přistávací modul mise Tianwen-1 při sestupu na povrch Marsu. Nejdříve se objeví padák, následuje oddělení a poté kamera snímá blížící se povrch planety.
 
 
Čínská mise k Marsu odstartovala už v červenci roku 2020, kdy raketa vynesla do vesmíru orbitální sondu a přistávací modul s roverem vážícím 240 kilogramů. Robotické vozítko má zkoumat Mars po dobu 90 tamních dní pomocí několika různých přístrojů, mezi něž patří například kamera s vysokým rozlišením, podpovrchový radar nebo detektor magnetického pole. 
 


reklama