Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínská produkce čipů kvůli lockdownům klesla

19.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Čínská produkce čipů kvůli lockdownům klesla
Výrobci čipů se obecně snaží co nejvíce zvyšovat svou produkci, jak jen to je možné, ovšem Čína si svou politikou nulové tolerance vůči Covidu sama škodí. To se projevilo i celkovým poklesem objemu výroby čipů. 
Čína nedávno zavedla velice ostrý lockdown mimo jiné i v Šanghaji, přičemž už dříve to byl Šen-čen, což postihlo a dále postihuje i mnohé výrobce elektroniky a také čipů. Není výjimkou, že lidé po dobu lockdownu zůstávají neustále v práci, kde tak v podstatě i bydlí. 
 
Vypadá to přitom, že lockdown v Šanghaji se míjí svým účinkem, neboť byl zaveden na základě čísel z konce března, kdy se počty nových případů počítaly na nízké stovky, přičemž včera už bylo hlášeno přes 12 tisíc nových případů nákazy. Přichází také první oficiálně potvrzené zprávy o úmrtích. Uvolnění opatření je tak v nedohlednu, přičemž lidem dochází jídlo a trpělivost.
 
 
Není tak ani divu, že dle čísel předkládaných Bloombergem klesla čínská výroba čipů za první letošní kvartál meziročně o 4,2 procenta, ačkoliv by měla spíše mírně růst. Nové přísné lockdowny v průmyslových centrech Číny se přitom teprve projeví spíše v číslech za druhý kvartál a otázka je, jak se na tom bude podílet právě uzavření Šanghaje, kde se nachází provozy firem SMIC a Hua Hong Semiconductor, čili nejvýznamnějších čínských výrobců čipů. Šanghaj přitom dosud v případě pandemie vždy vyvázla s využitím jen malých lokálních lockdownů. 
 
Na poklesu výroby v prvním kvartálu se podílel především březen, neboť během tohoto samotného měsíce byl pokles 5,1%, což v historii výroby čipů v Číně zastínil pouze 1. kvartál v roce 2019 (pokles o 8,7 %). 
 
Samozřejmě tu také nejde jen o výrobu čipů, ale o celý balík dalších produktů, jako jsou celé počítače (notebooky), televizory, telefony, či prostě obecně elektronika, což platí jen pro náš pohled. Není tak divu, že se už mluví o zpomalení celé čínské ekonomiky, respektive o výrazném snížení jejího růstu.