reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínské CPU Loongson 3A6000 má mít IPC jako Zen 3 nebo Tiger Lake

31.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Čínské CPU Loongson 3A6000 má mít IPC jako Zen 3 nebo Tiger Lake
Čínské procesory a grafické čipy se zatím moc nevytáhly, ale v budoucnu by tomu mohlo být jinak. Společnost Loongson se nechala slyšet, že nová generace procesorů 3A6000 má výrazně zvýšit IPC, a to až na úroveň architektury Zen 3 nebo Tiger Lake.
AMD a Intel jsou velmi silnými hráči na poli procesorů, které ale v některých kategoriích už docela výrazně ohrožuje architektura ARM. Problémem by ale v budoucnu mohly být i čínské procesory. Dosud byl výkon čínských CPU, APU i GPU docela tristní, nicméně rozdíl se v Číně snaží aktivně dohnat a nová generace procesorů Loongson 3A6000 by podle výrobce měla snést srovnání i s poměrně aktuálními čipy z dílen AMD nebo Intelu. Místo stávající 64bitové architektury GS464V by měly dostat novou LA664.
 
Loongson CPU
 
Nahoru by měl jít výkon především ve výpočtech s plovoucí řádovou čárkou (FP), kde se v jednovláknových aplikacích počítá s 68% nárůstem výkonu. Výpočty s celými čísly pak mají zaznamenat 37% nárůst. Toto by podle Loongsonu mělo znamenat, že by se procesory dostaly na úroveň architektury Zen 3 nebo Tiger Lake, tedy v zásadně aktuálních procesorů. Nezodpovězenou otázkou pro výsledný výkon jsou však frekvence těchto procesorů a zda se výrobci podaří tyto sliby skutečně naplnit. Hovoří se o tom, že počátkem příštího roku by se měly objevit také 16jádrové modely 3C6000, v polovině roku pak dokonce 32jádrové. Řada 7000 s až 64 jádry se má objevit v roce 2024.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama