reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský fúzní reaktor docílil šestinásobné teploty Slunce

16.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Čínský fúzní reaktor docílil šestinásobné teploty Slunce
Ve světě existuje a pracuje řada tokamaků, s jejichž pomocí se vědci snaží dosáhnout konečného cíle výroby energie jadernou fúzí. To se stále nedaří, ale pokroky tu jsou a jeden z nich si můžeme spojit s tokamakem EAST. 
Čínský Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) dokázal vytvořit těžko představitelnou teplotu, která znamená více než šestinásobek té, jež panuje v samotném jádru Slunce. Zde už budeme značně zaokrouhlovat a pohybovat se v úrovních, kde je opravdu jedno, zda měříme ve stupních Celsia nebo v Kelvinech. V jádru Slunce má dle aktuálních informací panovat teplota 15,7 milionů K a tokamak EAST dokázal nakrátko vytvořit teplotu 100 milionů K. Že by ale dokázal poskytnout pozitivní energetickou bilanci, čili vytvářet více energie než spotřebovávat, k tomu nedošlo. 
 
komora uvnitř EAST 
 
Jaderná fúze je Svatý grál či kámen mudrců energetiky, neboť má mít potenciál poskytnout z praktického hlediska neomezený zdroj energie bez jakýchkoliv problematických odpadů (nic radioaktivního se netvoří), a tak ani případné havárie takových reaktorů nejsou na rozdíl od jaderného štěpení hrozbou.
 
Štěpení však může probíhat v podstatě samo a my jej můžeme ovládat, zatímco fúze potřebuje konstantní přísun energie a nyní se řeší především to, aby byla udržitelná a tvořila více energie, než je třeba pro ni samotnou. Je třeba totiž vzít materiál (nejčastěji deuterium či tritium), zahřát jej na vysokou teplotu, čímž se vytvoří plazma a toto plazma se pomocí silných magnetů navíc stlačí v komoře tokamaku, až započne fúze atomů, které přitom uvolňují velké množství energie. 
 
Tokamak EAST slouží Čínské akademii věd od roku 2006 jako experimentální zařízení a nyní bylo pro dosažení teploty 100 milionů K využito kombinace čtyř technik, jejichž názvy s dovolením ponechám v anglickém jazyce: lower hybrid wave heating, electron cyclotron wave heating, ion cyclotron resonance heating a neutral beam ion heating. Fúze byla v toroidní komoře tokamaku odstartována, ale jak už bylo řečeno bez pozitivní energetické bilance. Maximální teplota byla držena po dobu 10 sekund. 
 
Nešlo přitom jen o pokus vedoucí čistě k dosažení co nejvyšší teploty. Vědci chtěli zkoumat, jak se plazma při tak vysoké teplotě chová a zda kvůli tomu nebudou mít důvod upravit design příštích fúzních reaktorů. O vysoké teplotě to však samozřejmě není, jak nám ostatně prakticky ukazuje Slunce, jemuž stačí šestkrát nižší. 
 
 
 


reklama