reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský x86 procesor od Zhaoxin se objevil v mini PC na motivy Intel NUC

24.2.2020, Jan Vítek, aktualita
Čínský x86 procesor od Zhaoxin se objevil v mini PC na motivy Intel NUC
Společnost Ruijie Networks vyslala na trh svá první mini PC, která jsou založena na procesoru Zhaoxin KaiXian KX-U6780A. Jde tak o první počítače svého druhu, které jsou vybaveny čínským x86 CPU.  
Nedávno jsme se dozvěděli, že procesory KaiXian od Zhaoxin jsou již v Číně k dispozici na volném trhu, a to i pro zákazníky stavící si své vlastní počítače. Nyní se jeden dostal i do prvních mini PC od Ruijie Networks, které jsou založeny na CPU KaiXian, a to konkrétně na modelu KX-U6780A.
 
 
Jak je vidět na první pohled, jde prostě o obdobu počítačů Intel NUC a podobných, i když poněkud větší s objemem 2,4 litru, takže prostě malý systém v přibližně čtvercové krabičce již celou vyplňuje základní deska s nezaměnitelným procesorem v BGA pouzdru s hnědou substrátovou destičkou. Vedle toho můžeme na malém zveřejněném snímku identifikovat ještě dva sloty SO-DIMM pro DDR4.
 
KX-U6780A je procesor založený na architektuře LuJiaZui a nabízí osm jader i vláken a pevnou pracovní frekvenci v zátěži 2,7 GHz. Vybaven je také 8 MB L2 cache a jeho spotřeba se má držet do hranice 70 W. Je pak zřejmé, proč je toto PC podstatně větší než NUC, kde se používají výrazně úspornější procesory a 70W CPU by se v tak malých PC prostě neuchladilo. 
 
Výrobce uvádí, že tato PC by měla sloužit v kancelářích firem, nemocnicích či na úřadech jako běžné osobní počítače nebo VDI (virtual desktop infrastructure). Ruijie Networks nabízí konkrétní model RG-CT7800 s 8 GB paměti DDR4 a 256GB SSD. Snímek ukazující přední část počítače odhalí čtyři USB porty a dva 3,5mm zvukové, ovšem snímek zadního panelu nemáme a k tomu ani žádné informace o jeho výbavě. Pravděpodobně to ale bude obvyklá sestava napájecího konektoru, HDMI, RJ-45 a dalších USB. 
 
RG-CT7800 je také kompatibilní s čínským operačním systémem UOS (Unity Operating System) a také s OS NeoKylin, což jsou v obou případech v základu linuxové systémy. Kompatibilita je zajištěna s různými periferiemi, které se v Číně používají na úřadech, což jsou třeba tiskárny Pantum, dokumentové skenery CZUR, kreslicí tablety či různé čtečky. 
 
 


reklama