reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínští hackeři chtěli napadnout americké úřady pomocí CD

30.7.2018, Jáchym Šlik, aktualita
Čínští hackeři chtěli napadnout americké úřady pomocí CD
Dost staromódní způsob, jak nakazit malwarem počítače amerických úřadů, si vybrali neznámí čínští hackeři. Svým obětem zaslali CD s malwarem a podivným dopisem v lámané angličtině, překvapí i výběr cílů.
Šíření malwaru e-mailem není nic neobvyklého, ale nedávný případ z USA ukazuje, že se stále najdou milovníci způsobů. Některým americkým státním institucím přišly klasickou poštou obálky z Číny, které obsahovalo neoznačené mini CD. Kromě něj se v obálce nachází ještě podivný dopis, který se snaží příjemce nalákat k tomu, aby disk vložil do počítače. Text je ovšem psán nedokonalou angličtinou a obsahuje také čínské znaky. Odesílatel, kterým je patrně čínský hacker nebo skupina hackerů, tedy vsází na přirozenou lidskou zvědavost.
 
Dopisní obálka, CD a ukázka z přiloženého dopisu
 
Na CD se nachází dva soubory, konkrétně dokumenty Microsoft Word (.docx) v mandarínské čínštině. Obsahují přitom škodlivé skripty v jazyce Visual Basic, které se spustí po otevření dokumentů. Americké centrum pro internetovou bezpečnost MS-ISAC, které o případu informovalo, ovšem nezmiňuje, co konkrétního skripty umí. Nebylo ani zmíněno, zda byl disk některého z příjemců opravdu nakažen.
 
Hackeři si překvapivě vybrali poměrně malé cíle mezi americkými úřady. K potvrzeným adresátům dopisu patří State Department of Cultural Affairs (zabývající se kulturními záležitostmi) a několik státních archivů i státních historických společností. Proč si ovšem hackeři nevybrali významnější cíle? A proč nepoužili alespoň USB flash disk v době, kdy se CD pomalu dostává do historie IT a řada počítačů už ani dnes není vybavena optickou mechanikou? Snad se brzy dočkáme nějakého rozumného vysvětlení.



reklama