Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čipové sady Intel Bearlake v detailech

18.10.2006, Jan Vítek, aktualita
Čipové sady Intel Bearlake v detailech
Poslední zveřejněná roadmap od Intelu odhaluje detaily o názvech nadcházejících Bearlake čipových sad Intelu, které by měly v průběhu příštího roku nahradit momentální Broadwater 96x. Dočkáme se celkem šesti variant - Bearlake-Q, Bearlake-QF,...
Poslední zveřejněná roadmap od Intelu odhaluje detaily o názvech nadcházejících Bearlake čipových sad Intelu, které by měly v průběhu příštího roku nahradit momentální Broadwater 96x. Dočkáme se celkem šesti variant - Bearlake-Q, Bearlake-QF, Bearlake-X, Bearlake-P, Bearlake-G+ a Bearlake-G, pojmenovaných dohromady jako "3 series". Sady pro vPro ponesou název Bearlake-Q a Bearlake-QF, nebo také Intel Q35 a Q33 Express. High-end sady pro normální uživatele budou z řad Bearlake-X a Bearlake-P. Ty se mají jmenovat Intel X38 a P35 Express. Mainstream zase uzří čipové sady Bearlake-G+ a Bearlake-G, jež dostanou jména Intel G35 a G33.



Sada X38 Express má dle předpokladů nahradit dnešní Intel 975X Express a přinese novinky jako PCI Express verze 2.0 se dvěma full speed PCI Express x16 sloty. Standardem se stane paměť DDR3 1333. Čipové sady Intel G33, G35 a P35, se zařadí převážně do hlavního proudu. G33 Express bude obsahovat grafické jádro s technologií Intel Clear Video a přinese limitovanou podporu pro paměti DDR3 1066 nebo DDR2 800, avšak FSB zůstává na 1333MHz. G35 Express nabídne grafické jádro kompatibilní s DirectX 10 a podporu HD videa s HDCP technologií. Paměťový subsystém zůstane oproti G33 nezměněn. Co se týče doplnení o southbridge, pak X38, G33, G35 a P35 budou komunikovat s verzemi ICH9, ICH9R a ICH9DH.

V roce 2007 uvidíme také nové platformy. Averill vPro má být nahrazena Weybridge Pro platformou, což se má stát ve třetím kvartále. Weybridge Pro bude vybavena sadou Intel Q35 Express (1333MHz FSB) a technologiemi Intel AMT Pro a Trusted Execution (TXT). TXT je navržena pro ochranu důležitých informací před útoky. Bearlake-QF, neboli Q33 Express, bude základem pro nižší verzi Weybridge Fundamental s podporou Intel AMT a 1066MHz FSB.

Zdroj: Dailytech