reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čipové sady NVIDIA nForce 700i se představují

17.12.2007, Petr Popelka, článek
Čipové sady NVIDIA nForce 700i se představují
Společnost NVIDIA připravila pro své zákazníkdy dva vánoční dárky v podobě zbrusu nových čipsetů. Jedná se konkrétně o mainstreamový nForce 750i SLI s především pak High-Endový nForce 780i SLI s podporou 3-Way SLI (tři grafické karty v režimu SLI) a standardu ESA (Enthusiast System Architecture) pro komplexní správu a monitoring systému.
Kapitoly článku:
  1. Čipové sady NVIDIA nForce 700i se představují
  2. ESA - NVIDIA Control Panel & System Monitor
Společnost NVIDIA se ještě před koncem letošního roku rozhodla potešit své příznivce a zákazníky a obohatila trh o základní desky se zbrusu novými čipsety nForce 750i SLI a 780i SLI pro procesory společnosti Intel. Oba tyto nové čipsety podporují procesory s rychlostí FSB až 1333 MHz, DDR2 paměti a sběrnici PCI Express 2.0. Věnovat se budeme převážně High-Endové čipové sadě nForce 780i SLI, která přináší krom již uvedeného podporu nového standardu ESA a také technologie 3-Way SLI (neoficiálně též triple SLI). Vše si ale probereme hezky postupně.


- Pro zvětšení klikněte -

Nejprve se jako vždy podíváme na tabulku shrnující specifikace obou nových čipových sad:

Specifikace čipových sad nForce 700i Series
Čipset
nForce 750i SLI
nForce 780i SLI
Segment trhu
Mainstream
High-End
Podpora CPU
Pentium; Core 2 Duo; Core 2 Quad; Core 2 Extreme; Penryn (Yorkfield & Wolfdale)
Pentium; Core 2 Duo; Core 2 Quad; Core 2 Extreme; Penryn (Yorkfield & Wolfdale)
Rychlost FSB sběrnice
1 333 MHz
1 333 MHz
Technologie SLI (počet linek)
Ano - "2-way" (2 x 8)
Ano "3-way" (3 x 16)
PCI Express 2.0
Ano
Ano
Typ podporovaných pamětí
DDR2
DDR2
Maximální rychlost pamětí
800 MHz
1 200 MHz (EPP 1.0)
Konfigurace PCI-E sběrnice
24 linek PCI-E 2.0 + 2 linky PCI-E 1.0
32 linek PCI-E 2.0 + 30 linek PCI-E 1.0
Podpora standardu ESA
Ne
Ano
NVIDIA System Monitor
Ne
Ano
NVIDIA Control Panel Utility
Ano
Ano
Portů PATA (počet zařízení)
2 (4)
1 (2)
Portů SATA 3 Gbps
4
6
Podpora RAID
0, 1, 0+1, 5
0, 1, 0+1, 5
MediaShield Storage Technology
Ano
Ano
Počet Gbit síťových karet
1
2
DualNet Technology
Ne
Ano
First Packet technology
Ano
Ano
Portů USB 2.0
8
10
Slotů PCI
5
5
Integrované Audio
HDA (Azalia)
HDA (Azalia)

Nabízí se samozřejmě srovnání s předchozí generací čipových sad společnosti NVIDIA . Z tabulky je patrné, že jedním z primárních rozdílů oproti nForce 600i Series je podpora standardu PCI-Express 2.0. Oficiální specifikace společnosti NVIDIA uvádějí, že se jedná o kombinaci sběrnice PCI-Express starší i nové generace. V případě čipsetu nForce 750i SLI budou sloty pro grafické karty využívat sběrnici PCI-Express druhé generace, pro zbývající sloty PCI-E x1 bude využívána starší generace PCI-E 1.0. U čipsetu nForce 780i SLI budou dva sloty PCI-E x16 využívat PCI-E 2.0, všechny ostatní linky (včetně třetího slotu PCI-E x16) pak budou spadat pouze pod PCI-E 1.0.

Druhým neméně důležitým rozdílem oproti starší generaci čipsetů je podpora standardu (chcete-li technologie) ESA - Enthusiast System Architecture (pouze v případě nForce 780i SLI). Jedná se o standard, který byl světu představen již dříve. Na co konkrétně se díky této technologii můžeme těšit, k tomu se ještě vrátím níže.


- klikněte pro zvětšení -

Nové čipsety nForce vycházejí z předchozí generace nForce 600i Series. Spotřeba prozatím není známa, stejně jako tepelné vyzařování těchto čipů. Na základě výše uvedeného lze ale předpokládat výsledky velmi podobné starší generaci, což je spojeno s 90nm výrobním procesem. Toto může být oproti konkurenci jedna z velkých nevýhod, neboť společnost AMD, která nedávno představila svou platformu Spider společně s novými čipovými sadami, se může pyšnit 65nm výrobním procesem a opravdu nízkou spotřebou i tepelným vyzařováním. Na druhou stranu, systémy s více grafickými kartami (kam jsou nové čipsety směřovány) beztak nelze označit za úsporné a hledí se zde především na co nejvyšší výkon.


Referenční základní deska s čipsetem nForce 780i SLI; o vyšším tepelném vyzařování svědčí mmj. i přítomnost aktivního chlazení NB.


NVIDIA nForce 750i SLI


Nejprve se blíže podíváme na levnější variantu nových čipsetů s označením 750i SLI. Jedná se o náhradu současného nForce 650i SLI, který vlastně přináší pouze jeden jediný podstatný rozdíl - tím je samozřejmě podpora sběrnice PCI Express 2.0. Podporu nové sběrnice vyřešila NVIDIA opravdu "kulišácky" a to přidáním třetího čipu, který je na obrázku označen jako nForce 200. Jaký bude dopad tohoto řešení v praxi, na to odpoví až reálné testy. Zbývá jen ještě podotknout, že veškeré další specifikace tohoto čipsetu se zcela shodují s nForce 650i SLI.




NVIDIA nForce 780i SLI


Čipset nForce 780i SLI není určen nikomu jinému než náruživým hráčům a overclockerům, kteří si mohou dovolit investici do drahé základní desky, výkonného procesoru a dvou nebo tří grafických karet (což je samozřejmě spojeno i s vysokými nároky na napájecí zdroj, chlazení skříně atp.). Jinými slovy, běžný uživatel si desku s tímto čipsetem nepořídí.



První inovací oproti nForce 680i SLI je opět již několikrát zmíněná sběrnice PCI-Express druhé generace (samozřejmě opět za pomoci čipu nForce 200), která nabízí celkem 32 linek (tj. dostatečné množství pro 2 grafické karty v reřimu SLI). Pokud dojde k realizaci 3-way SLI, třetí grafická karty bude již fungovat na sběrnici PCI-Express 1.0. Podívejme se ostatně na blokové schema, které toto mé tvrzení podkládá:



Tento čipset je navržen tak, aby poskytnul dostatečnou datovou propustnost pro multi-GPU systémy. Podle všeho NVIDIA zcela upustila od Quad-SLI, které se nesetkalo s velkým úspěchem. Vše se teď soustřeďuje na nově představenou 3-Way SLI technologii.

NVIDIA 3-way SLI

Spojení tří grafických karet NVIDIA GeForce (aktuálně podporovány jsou pouze GeForce 8800 GTX a 8800 Ultra) v režimu 3-way SLI přináší údajně navýšení výkonu až o 280% (při porovnání s výkonem jediné grafické karty).


Fyzické propojení grafických karet v režimu 3-way SLI

Kromě základní desky s podporou 3-way SLI (může se jednat i o základní desku se starší čipovou sadou nForce 680i SLI) a samotných grafických karet je potřeba i kvalitní a výkonný napájecí zdroj. Společnost NVIDIA na stránkách http://www.SLIZone.com zveřejnila seznam doporučených zdrojů; jedná se o 1,1 až 1,3 KW drobečky z produkce firem Tagan, CoolerMaster, Gigabyte, Topower a další. Nutno ještě podotknout, že v tuto chvíli lze režim 3-way SLI provozovat pouze na operačním systému Windows Vista s nainstalovanými odpovídajícími Hotfixy a ovladači.

Nabízím ještě pohled na obsáhlou tabulku s výsledky měření výkonu jedné, dvou a tří grafických karet GeForce 8800 GTX v konfiguraci s procesorem Intel QX6850 (3 GHz), základní deskou NVIDIA s čipsetem nForce 680i SLI, 2GB operační paměti, 32-bitovým operačním systémem Windows Vista Enterprise a ovladači ForceWare v168.18.


ESA - Enthusiast System Architecture

Společnost AMD jde svou vlastní cestou a před nedávnem nás seznámila se svou platformou Spider a nástrojem (technologií) AMD OverDrive, což je svým způsobem konkureční obdoba technologie ESA. Tyto dvě zdánlivě podobné technologie se však v mnoha směrech odlišují - AMD OverDrive se soustředí výhradně na ladění a monitoring pouze své platformy (deska + CPU+ VGA), technologie ESA jde dále a snaží o prosazení nových standardů za pomoci velkovýrobců hardwaru, které by ve výsledku tvořily jakýsi "All in 1" systém, který by měl uživatel zcela pod kontrolou za pomoci jedné jediné aplikace. Jedná se tedy nejen o základ v podobě desky, procesoru a grafiky, počítá se i s monitoringem napájecího zdroje, ventilátorů, teplotních čidel atp.



Na první pohled to tedy nevypadá ani trochu špatně. Jedná se o otevřený standard založený na rozšířených specifikacích USB, umožňující mmj. čtení teploty, napětí, proudu (tedy i výkonu/příkonu), činnosti např. jednotlivých jader CPU, ale také hlídání stavu chladicí kapaliny (při použití vodního chlazení) včetně monitoringu teploty, množství chladicí kapaliny atd. Kromě monitoringu je pak možná změna napětí, otáček ventilátorů, ovládání vodního čerpadla atp.



Jak jsem se již zmínil, technologie ESA využívá rozšířených specifikací USB, což znamená, že zařízení splňující standardy ESA bude muset obsahovat mikrořadič určený speciálně pro tento standard. Ten se připojí k USB rozhraní, kde je posléze využíván speciální komunikační protokol ESA. V praxi se nejedná o nic složitého ESA vlastně za pomoci dnes tolik rozšířeného USB vytváří speciální sběrnici, která v PC doposud chyběla.



Ovládání celého systému ESA zajišťuje NVIDIA Control Panel (známý z ovladačů ForceWare) a NVIDIA System Monitor. Vše si můžete prohlédnout na několika screenshotech, které naleznete ve druhé kapitole tohoto článku.

Přestože ESA byla světu představena před více jak měsícem, první komponenty splňující tento standard se do obchodů dostávají až nyní. V tuto chvíli se stále ještě jedná o novinku, o jejímž osudu mohou rozhodnout právě i nové základní desky s čipsety nForce 780i, které standard ESA podporují a které by se v prodeji měly objevit ještě do konce letošního roku - tedy v nejbližších dnech.


Dostupnost základních desek s čipovými sadami NVIDIA nForce 700i Series


Závěr


Dnes jsme si představili dvě nové čipové sady z dílny společnosti NVIDIA. Tyto čipsety vycházejí ze starší generace nForce 600i Series. Novinky, které si zaslouží vaši pozornost, jsou prakticky pouze dvě (pomíjím-li 3-way SLI, které najdeme i u čipsetů nForce 680i SLI). Jedná se o podporu nové sběrnice PCI Express 2.0 a v případě nForce 780i SLI i o podporu nového standardu ESA.



Od nových čipsetů bohužel nelze očekávat nižší spotřebu nebo teploty (spíše naopak kvůli přítomnosti třetího čipu nForce 200), na druhou stranu, desky s těmito čipsety nejsou určeny do tichých nebo úsporných počítačů a hráčská/overclockerská komunita zkrátka s těmito negativy i tak trochu počítá.
reklama