reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Clarkson prezentuje leteckou přepravní službu Amazonu

30.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Clarkson prezentuje leteckou přepravní službu Amazonu
Už není žádná novinka, že se Jeremy Clarkson po vyhazovu z BBC přesunul pod křídla Amazonu. Již stihl figurovat v reklamě na Amazon TV a nyní prezentoval i leteckou přepravní službu Amazon Prime, která využívá drony.
S využitím létajících dronů pro rychlé dodání zakoupeného zboží koketovala již řada firem. Amazon chce tuto službu také nabízet, a to pod označením Prime, přičemž ji vyvíjí již několik let. Nyní se firma rozhodla, že opět využije Jeremyho Clarksona k tomu, aby nám vysvětil možnosti Amazon Prime.





Amazon nevyužívá klasický dron, který má vrtule pouze v horizontální poloze, což by bylo energeticky poměrně náročné. Prototyp dronu Prime Air využije horizontálně umístěné vrtulepro start, nabrání a udržování výšky do 400 stop a pak zapne tlačnou vrtulu na zadní svislé ploše, aby posloužila jako pohon letadla. Jde tedy o podobný princip jako u letounu V-22 Osprey, který má ovšem jen dvě sklopné vrtule. Díky tomu se Prime Air může pohybovat cestovní rychlostí 60 mil za hodinu, tedy necelých 100 km/h a má akční rádius přes 11 km.


Dron ale nelze jen tak někam naslepo vyslat, neboť by byl nebezpečný sám sobě i svému okolí. Jedná se o chytré zařízení se zabudovanými senzory, díky nimž se dokáže vyhnout překážkám. Samotný Amazon pro jeho bezpečné navedení využívá speciální podložku, jakýsi helipad, jehož menší obdobu si umístíme na zahradu, kde dron přistane, vyloží náklad a zase se vrátí. Jeho cestu přitom můžeme sledovat třeba na tabletu.

Amazon tedy ukazuje, že to s touto službou myslí vážně a také má připravovat hned několik různých typů dronů pro různá prostředí a typy nákladu, respektive zátěž. Podobná věc láká také společnosti Google a Walmart, ovšem žádná z nich zatím nezveřejnila plány na to, kdy se tento systém má stát jednou z nabízených možností dodávky zboží.

Zdroj: Hexus.net

reklama