reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Colorblinding: Jak vypadají webové stránky s barvoslepostí?

26.3.2015, Jan Pánek, aktualita
Colorblinding: Jak vypadají webové stránky s barvoslepostí?
Určitě znáte trable s nastavováním barev monitorů, jejich teploty, co když to všechno ale přijde nazmar kvůli lehké barvosleposti? Colorblinding vám ukáže, jak by vypadaly internetové stránky, kdybyste trpěli barvoslepostí.
Colorblinding je rozšíření Google Chromu, které umí internetové stránky zobrazovat takovým způsobem, jako byste trpěli nějakým typem barvosleposti, a to konkrétně úplnou necitlivostí na červenou, zelenou a modrou barvu; částečnou necitlivostí na červenou, zelenou a modrou barvu; vnímáním jen odstínů šedi a BCM.





Colorblinding je dnešní horká novinka, zatím je dostupný pro Windows, Mac, Android a iPad. Rozšíření má pouze necelých 50 KB. Po instalaci se vám objeví v horní liště v pravém rohu malá ikonka, na kterou když kliknete, rozvine se roletka s nastavením.

Následně si můžete vybrat, s jakým druhem barvosleposti chcete internetové stránky zobrazit. Když se chcete přepnout zpátky do normálního zobrazení, je k dispozici samozřejmě výchozí nastavení barev.




Takto by vypadal Svět hardware, kdybyste byli necitliví na modrou barvu


Zatím není rozšíření kompletně optimalizováno, celkem dlouho trvá, než se roletka načte. To snad bude napraveno. Třeba se v dalších verzích dočkáme i jiných novinek. Určitě by bylo zajímavé, kdyby přibyl i mód pro ztmavení bílé barvy, což by se hodilo pro noční použití počítače, který má vysoký minimální jas. Zatím se nejedná ani tak o smysluplné rozšíření jako spíše o hračku nebo o nástroj, jak aspoň trošku pochopit život barvoslepých lidí.

Zdroj: betanews.com
reklama