reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Commodore Amiga: konec legendy?

21.7.2004, Josef Brož, článek
Commodore Amiga: konec legendy?
Počítačová historie má několik zásadních mezníků. Letos si bohužel připomínáme jedno z méně šťastných výročí. Je tomu přibližně 10 let, co zbankrotovala firma Commodore. Malá, přesto důležitá událost v počítačové historii. Krach Commodore znamenal konec vývoje platformy Amiga, která dala obsah pojmu "multimedia".
Kapitoly článku:
Skoro celý rok se kolem Commodore nic nedělo. Objevily se nabídky mnoha firem na odkoupení ochranných známek a patentů. V této souvislosti se hovořilo o společnostech jako Samsung, Sony, Dell, atd. Vlastní aukce se 21. dubna zúčastnily společnosti IBM, Escom AG, Dell, CEI a Creative Computers. Počáteční nabídka činila 5,5 miliónu dolarů, v průběhu dražby Escom zvýšil svou nabídku o 6,5 miliónu dolarů a držbu vyhrál. Commodore byl v aukci prodán za 12 miliónu dolarů. Nikoliv naposledy…

Escom hodlal obnovit výrobu Amig a vlastních PC pod logem Commodore. Ve své době měla značka Commodore stále dobrý zvuk, zvláště v Německu zaručovala vysokou prodejnost. Escom měl velké ambice. Oživil výrobu hardware, najal odborníky z bývalého Commodore, kteří začali vyvíjet PPC Amigu, a přepracovávat operační systém. Pro Escom začali pracovat známí vývojáři – např. Andy Finkel a Dave Haynie. Pokud by šlo vše podle plánu, mohla být PPC Amiga na trhu již v roce 1996.


Obr. 7 – logo Escom

Back for the Future...

Technologie Amigy byla vhodná i pro tzv. set-top boxy, které měly spojit spotřební elektroniku a počítače. Escom hodlal uspět s multimediálními zařízeními a novými službami jako Pay-TV, Video-on-demand, homebanking, homeshopping, interaktivní televize. Licenčním partnerem se stala americká firmu Viscorp, která později sehrála neblahou roli v dalším vývoji platformy.


Obr. 8 – Amiga 1200

V letech 1995-96 byla obnovena výroba Amig. Verze A1200 byla dostupná i v českých pobočkách Escomu. Dobový slogan „víc než pouhá hračka“ jakoby naznačoval, že technologie Amigy začíná pomalu zastarávat. Hi-end počítačem byla upravená A4000 s 060 procesorem.

Podobně jako Commodore také Escom se dopustil několika zásadních přehmatů. Především výrazněji nevylepšil stávající typy a nesnížil ceny low-end A1200. Amiga tak přestávala být konkurenceschopná, a to v době, kdy Sony již nabízela svůj Playstation a PC překonávaly hranici 100 MHz.


Obr. 9 – Amiga Walker

Problémy na sebe nenechaly dlouho čekat. Ještě na Cebitu v roce 1996 uvedl kontroverzní Amigu Walker, která zaujala hlavně designem. Nezvyklý tvar jakoby připomínal kombinaci vysavače a rádia z 30. let. Walker byl labutí písní Escomu. Společnost se dostala do finančních potíží a dne 15. července 1996 vyhlásila bankrot.

http://www.blachford.info/computer/walker/walker.html

Phase5 – pokus o PPC AMIGA platformu?

V druhé polovině 90. let se menší firmy podporující Amigu pokusily vyvinout vlastní PPC hardware s nativním OS. Snahy těchto firem však nemohly udržet platformu navždy, a v podstatě jen zpomalily postupnou agonii.

Vývojáři phase 5 uvedli na trh vlastní řešení. Zkombinovali výkonné PowerPC - RISC procesory s procesory řady 68k (68040 a 68060). Připravili několik druhů akceleračních karet pro běžné modely Amig. PowerUp karty používaly oba procesory po vzoru paralelního multiprocessingu. Phase 5 se povedlo integrovat PowerPC RISC procesory do multitaskového prostředí Amigy, kdy oba procesory pracovaly paralelně, sdílely tutéž paměť a komunikovaly skrze standardní funkce AmigaOS.


Obr. 10 – turbokarta s PPC 603+ a 68k CPU

Operační systém stále běžel na starém 68k procesoru. Výkon PPC využívaly pouze optimalizované programy, kterých nebylo mnoho. Nastala absurdní situace. Uživatelé nakupovali PPC hardware, pro který nebyl připraven OS, a softwarové vybavení bylo minimální. Přesto se stále našli militantní uživatelé, kteří disciplinovaně utráceli peníze ve jménu světlých zítřků Amigy.

Phase 5 plánovala vlastní AmigaOS kompatibilní počítač postavený na „revolučním“ zákaznickém čipu. Čip CAIPIRINHA měl ve své době úctyhodné parametry. Staral se o podporu 3D funkcí a multimediálních operací. Bohužel phase 5 své plány nikdy nedokázala realizovat (ABox, Preox, AmiRage K2,…)

Společnost se z ekonomických důvodů orientovala rovněž na trh s Apple (PPC karty, atd). Jak jsem naznačil v úvodu, osudy Amigy a Apple jsou v mnohém svázány. Tento „vztah“ byl i příčinou krachu phase5. Steven Jobs (CEO Apple) ukončil vývoj dalších Apple klonů. Phase 5 tak přišla o lukrativní část odbytiště a pomalu se dostala do problémů, 26.1.2000 vyhlásila platební neschopnost.
reklama