reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Commodore Amiga: konec legendy?

21.7.2004, Josef Brož, článek
Commodore Amiga: konec legendy?
Počítačová historie má několik zásadních mezníků. Letos si bohužel připomínáme jedno z méně šťastných výročí. Je tomu přibližně 10 let, co zbankrotovala firma Commodore. Malá, přesto důležitá událost v počítačové historii. Krach Commodore znamenal konec vývoje platformy Amiga, která dala obsah pojmu "multimedia".
Amiga Inc. – proti všem...

V lednu roku 2000 vykupují Amigu od Gateway její bývalí zaměstnanci Bill McEwen a Fleecy Moss za 5 mil. dolarů. Po dohodě zůstalo Gateway 47 patentů spojených s technologií Amigy.

Kroky nové Amiga Inc. jsou velmi kontroverzní. Společnost se dostala se do sporů s ostatními vývojáři, kteří dosud podporovali platformu. Od roku 2000 nepřinesla Amiga Inc. stávající platformě v podstatě nic konkrétního. Její aktivity na poli hardware a vývoje nového OS jsou velmi diskutabilní. Amiga Inc. dala jasně najevo, že není a nebude výrobcem hardware. V podstatě zcela opustila vizi Amigy jako nezávislé hardwarové platformy. Později však oznámila AmigaOne hardware, který pro ně vyvíjí a prodává společnost EyeTech. Po mnoha letech se tak dostal na trh první plnohodnotný PPC Amiga kompatibilní počítač. Bohužel podpora mateřské firmy je velmi slabá. Počítač momentálně běží pouze s Linuxem, nativní PPC AmigaOS je stále v přípravě …


Obr. 14 – AmigaDE (Amiga Anywhere)

Nový AmigaOS4 vyvíjí Hyperion. Paradoxní je, že napsání nového OS svěřila Amiga Inc. firmě, která se dosud živila konverzemi 3D her. Nový AmigaOS bude mít nativní PPC kernel s mnoha novými rysy, které původní Amiga postrádala. Jedná se např. o ochranu paměti, podporu virtuální paměti, resource tracking a HAL (hardware abstraction layer). AmigaOS 4.0 je nyní ve fázi „alfa“, datum vydání je stále odkládáno. Podle posledních zpráv Amiga Inc. opustila i vývoj OS a prodala práva společnosti KMOS.

AmigaOne specifikace: http://www.eyetech.co.uk/addbar.php?Address=/PRODUCT/PAMA1/AMIGA001.HTM

Společnost Amiga Inc. dnes vyvíjí hlavně nezávislé softwarové technologie. Její produkty umožňují vývojářům vytvářet aplikace pro multimediální platformu AmigaDE (Digital Environment). AmigaDE (dnes Amiga Anywhere) využívá virtuální „procesor“ společnosti TAO Group. Díky tomu může pracovat na různých CPU nebo operačních systémech. Narozdíl od podobných technologií zabírá AmigaDE minimum paměti, je velmi rychlý a vhodný pro multimediální účely. Amiga Inc. se proto orientuje hlavně na trh mobilních zařízeni. Technologie intent od Tao Group, umožňuje aplikacím fungování na řadě procesorů, např. ARM, StrongARM, Intel X-Scale, MIPS, Intel x86, Motorola 68K, atd . Aplikace tak mohou běžet na široké paletě operačních systému, včetně Windows CE .NET, Windows 9x, 2000, Windows XP, Linux, atd .

AmigaAnywhere najdete v mobilních telefonech a PDA počítačích, terminálech společnosti Nokia. Amiga Inc. vydává hry pro Smartphony a nyní i aplikace pro Pocket PC, na kterých běží Windows. Dost zvláštní pro firmu, která ve svých počátcích byla opozicí Microsoftu .

Pegasos

Kontroverzní aktivity Amiga Inc. dále rozdrobily menšící se trh. Platforma Amiga je dnes reprezentována počítačem AmigaONE a vývojem AmigaOS4. Oba projekty jsou však takřka bez podpory mateřské firmy. Nezájem Amiga Inc naštěstí platformu zcela nepohřbil. Několik firem a vývojářů se na přelomu století pokusilo vytvořit vlastní PPC platformu, která by navazovala na Amigu. Nejzajímavějším řešením je Pegasos společnosti Genesi. Hardware Pegasos je postavený na PPC G3/G4 procesoru a využívá vlastní nativní operační systém MoprhOS.

Amiga Inc. se spolu s autory MorphOS nedohodla na podmínkách spolupráce. Došlo dokonce ke sporu, kdy zástupci Amiga Inc. tvrdili, že MorphOS využívá ukradené a přepsané zdrojové kódy AmigaOS.

http://www.morphos.net/morphos_features.php

MorphOS je založen na malém výkonném kernelu, který obsahuje JIT emulátor procesorů 68k. Proto na Pegasosu dobře fungují původní Amiga aplikace a hry. Autorem MorphOS je R. Schmidt, bývalý zaměstnanec phase5, autor software pro PPC karty. Operační systém je velmi rychlý a přehledný, nemá však zabudovanou ochranu paměti, chybí zabudovaný TCP/IP stack, jedná se o jednouživatelský systém, atd. Obecně s sebou MorphOS stále vláčí neduhy původního AmigaOS.


Obr. 15 – MorphOS a prostředí Ambient

Pegasos je na trh dodáván nejen s vlastním MorphOS, ale i systémem PegXLin postaveným na distribuci Debian GNU/Linux. Nedostatek profesionálního software a aplikací je do jisté míry řešen emulací MacOS X.

Pegasos je podobně jako Amiga ONE postaven na standardní CHRP (Common Hardware Reference Platform Specification) architektuře s procesorem G3/G4. Základní deska je postavena na MicroATX standardu. V základním sestavě je motherboard osazen PowerPC procesorem G3/600. Hardware je rozšiřitelný pomocí klasických komponentů – PCI a AGP sloty, DDR paměti, USB, atd). Seznam podporovaného hardware není nijak oslňující, chybí podpora grafických karet nVidia, atd. Diskutabilní jsou rovněž ovladače a s tím spojené maximální využití výkonu hardware, např. grafických karet, atd.


Obr. 16 – hardware Pegasos

Problematická je cena hardware, low-end typu Pegasosu je v ČR distribuován za cca 17000 Kč. Upozorňuji, že je jedná jen o CPU a motherboard, ne o celou sestavu. Za poměrně přemrštěnou cenu nedostanete nijak zvlášť výkonný hardware, viz specifikace: http://www.pegasos-czech.com/ . Cena systému není příznivá, zvláště pokud uvážíte, že průměrný motherboard a CPU pro PC je v prodáván za několik tisíc.

Pegasos mladou a rozvíjející se hardware platformou, bohužel momentálně nenabízí víc než počítače postavené na x86 procesorech nebo PPC Apple. Většímu rozšíření Pegasosu dále brání fakt, že společnost Genesi není vlastníkem obchodní značky Amiga, která by systému zajistila lepší prodej.

Zavěr

Co tedy bylo příčinou konce Amiga platformy? Hlavním viníkem je bezesporu Commodore, který nebyl schopen podporovat vývoj profesionálních aplikací, nereflektoval na nové technologie a trendy v IT. Na pádu Amigy se podepsala i neschopnost „nástupnických“ firem přinést během deset let od krachu Commodore nový hardware s logem Amigy. Dále neschopnost „zachránců“ domluvit se na vývoji operačního systému.


Obr. 17 – multimediální CDTV

Hardwarová koncepce Amigy je dnes zastaralá, přesto je svým způsobem úctyhodné, že hardware z roku 1992 je dodnes funkční a používaný. Amiga měla štíhlý a rychlý operační systém s preemtivním multitaskingem. Původní přednosti platformy se v průběhu času staly přítěží. Nedostatky operačního systému, absence ochrany paměti, masivní pirátství a v neposlední radě krach "mateřských" společností (CBM a Escom). To vše jsou faktory, které Amigu postupně odsoudily ke stagnaci a k pomalému konci.

Amiga forever …

Zdroje:
reklama