reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Computex 2007: Gigabyte a VIA C7-D, pasivně chlazené 8600 GTS a další

6.6.2007, Pavel Boček, aktualita
Computex 2007: Gigabyte a VIA C7-D, pasivně chlazené 8600 GTS a další
Gigabyte na Computexu ukázal Mini-ATX (i když je to možná spíše DTX) desku, poháněnou čipovou sadou VIA CN896, jižním můstkem VT8237A a procesorem VIA C7-D, taktovaným na 1,5 GHz. Deska obsahuje dva sloty pro paměti DDR2-667, dva IDE a dva...
Gigabyte na Computexu ukázal Mini-ATX (i když je to možná spíše DTX) desku, poháněnou čipovou sadou VIA CN896, jižním můstkem VT8237A a procesorem VIA C7-D, taktovaným na 1,5 GHz. Deska obsahuje dva sloty pro paměti DDR2-667, dva IDE a dva SATA konektory, integrovanou gigabitovou síťovou a 7.1 zvukovou kartou. Krom klasického PCI slotu (ne tak obvyklé u malých desek) se může pyšnit PCIe x16 slotem, což může desku katapultovat na vrchol oblíbenosti u příznivců HTPC.



Ve své základní desce GA-P35T-DQ6 (čipová sada Intel P35) předvedl také pasivně chlazenou grafickou kartu NVIDIA GeForce 8600 GTS (256 MB 128 bitových pamětí). Označuje ji GV-NX86S256H. Zkosená žebra barvy bílé kávy vypadají poměrně zajímavě. Za zmínku možná ještě stojí chladič nazvaný „Volar.“ Nejsou o něm dostupné žádné informace. Ví se jen, že je zkosený a používá heatpipe technologii. Na první pohled vypadá jako pouhý přepracovaný boxovaných chladič.



Foxconn představil svou verzi základní desky s čipovou sadou X38, X38A. Deska je zvláštní podporou jak pamětí DDR2, tak DDR3, pro každou tři sloty. Dále vlastní tři PCIe x16 sloty, dva PCIe x1 a dva PCI. Chlazena je měděnými pasivy s heatpipes. Zajímavostí jsou tlačítka pro vypnutí a restart přímo na desce, vhodné pro přetaktování. Obsahuje také PWM regulaci ventilátorů.


Abit svou IX38 QuadGT oznámil již dříve, oficiálně předvedena je ale až na nyní Computexu. Oproti desce od Foxconnu do ní lze vložit jen moduly DDR2, ale již v normálním počtu čtyř modulů. Má také o jeden PCIe x1 méně. Dále jsou již specifikace totožné.
Výrobce grafických karet Galaxy se přesouvá na trh základních desek. Prvními modely jsou low-endové základní desky určené pro procesory AMD s paticí AM2. Běží na čipových sadách NVIDIA 7050PV a 7025. První (AN68M) obsahuje výstup HDMI, druhá DVI. Dále obsahují obě ještě D-Sub výstup a integrovanou 7.1 zvukovou kartu. Rozšířit se dají přes sloty PCIe x16, PCIe x1 a dva PCI. Disky a mechaniky jsou připojitelné přes jeden IDE konektor nebo čtyři SATA konektory.



Poslední novinkou, kterou uvedeme, je 128 GB SSD disk od společnosti PQI o velikosti 2,5''. Připojitelný je přes rozhraní SATA. Žádné další informace nejsou dostupné.

Zdroj: Fudzilla
reklama