reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Computex 2007: Mini-ITX deska od MSI, pasivní GeForce 8600 a další

12.6.2007, Pavel Boček, aktualita
Computex 2007: Mini-ITX deska od MSI, pasivní GeForce 8600 a další
MSI také jako ostatní výrobci předvádí Mini-ITX desku, nazvaná je Fuzzy 690T. Na svoji velikost je vskutku „nadupaná.“ Založena je na čipové sadě AMD RS690T, s paticí AM2+ (je zpětně kompatibilní s AM2), čipová sada obsahuje integrovanou...
MSI také jako ostatní výrobci předvádí Mini-ITX desku, nazvaná je Fuzzy 690T. Na svoji velikost je vskutku „nadupaná.“ Založena je na čipové sadě AMD RS690T, s paticí AM2+ (je zpětně kompatibilní s AM2), čipová sada obsahuje integrovanou grafickou kartou ATI Xpress 1207, která má kromě klasického D-SUB výstupu i HDMI. Na desce dále nalezneme dva SO-DIMM DDR2-800 sloty a po jednom PCI a mini PCIe x1. Kromě toho obsahuje integrovanou gigabitovou síťovou kartu a 7.1 kanálový zvuk.



ASUS na druhou stranu představil pasivně chlazenou grafickou kartu NVIDIA GeForce 8600 GTS, pojmenovanou EN8600GTS Silent/HTDP/256M. Obsahuje, jak název napovídá, 256 MB paměti pracujících při frekvenci 2 GHz; jádro pak běží na 675 MHz. Na kartě je oboustranný velký pasivní chladič, ze kterého ještě vybíhá heatpipe do radiátoru. Podle vyjádření ASUSu je karta teplejší pouze o pět stupňů oproti referenčnímu chladiči. To ale asi platí pouze pro dobře větranou case. V opačném případě asi ani karta ani jiné komponenty nebudou moc nadšené (i v dobře větrané case může poměrně trpět zdroj).



Kromě toho ASUS ještě zveřejnil také několik základních desek. První z nich je deska s čipovou sadou P35, která je zvláštní jedním 64bitovým PCI-X slotem (ten je navíc řízen zvláštním čipem). Je totiž určena pro low-endové pracovní stanice. Dále je již stejná jako další desky – určena pro 45nm Intel Core 2 Duo procesory a dále jeden PCIe x16, dva PCIe x1 a dva PCI sloty. K tomu duální eSATA konektory, FireWire 800 a chlazení MOSFET je pomocí heatpipe spojeno s chlazením severního můstku

Dalšími pak jsou desky pro procesory do patice AM2+. První je se severním můstkem RD790, který se stará o dva PCIe 2.0 x16 sloty a podporuje Hypertransport 3. Druhá deska (se severním můstkem RD780), má pro oba sloty jen osm PCIe 2.0 kanálů a konečně třetí (s RX780) pak má jen jeden PCIe 2.0 x16 slot. Všechny desky budou s jižním můstkem SB600 a podporovat paměti DDR2-1066.



Intel také posunul produkci desktopových čipů Core 2 Duo s jádrem Penryn z prvního čtvrtletí příštího roku na poslední čtvrtletí roku nynějšího. Důvodem je téměř jistě vydání procesorů AMD Barcelona a Agena FX přibližně ve stejné době.

Několik vrcholných „overclockerů“ na stánku ABITu předvádělo své umění s procesorem Intel Core 2 Quad Q6700. Snažili se přetaktovat jej z původních 2,66 GHz použitím tekutého dusíku přes 5 GHz. Byli blízko, nakonec se podařilo dosáhnout slušných 4,88 GHz.

Poslední dnešní zprávou je, že Foxconn, dlouholetý výrobce základních desek a komponent pro desky, v tichosti přijal několik inženýrů z DFI. Nikdy se mu nepodařilo v hi-end oblasti prorazit a je tedy možné, že tito inženýři Foxconn ve zmíněné oblasti pozvednou.

Zdroj: Fudzilla
reklama