reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Coolink uvádí CPU chladič Silentator

12.6.2007, Jan Vítek, aktualita
Coolink uvádí CPU chladič Silentator
Celkem známá společnost Coolink, jež se zabývá především produkcí chladicích řešení pro PC, představuje nový chladič s nepříliš nápaditým názvem Silentator. Avšak není to pouze název, který na tomto chladiči není nápaditý a již od pohledu...
Celkem známá společnost Coolink, jež se zabývá především produkcí chladicích řešení pro PC, představuje nový chladič s nepříliš nápaditým názvem Silentator. Avšak není to pouze název, který na tomto chladiči není nápaditý a již od pohledu můžete vidět společné rysy s chladiči Noctua NH-U12 a NH-U9. Jenomže mezi těmito firmami existuje spolupráce v tom smyslu, že Noctua si nechává své chladiče vyrábět v továrnách patřících Coolinku, takže můžeme očekávat minimálně stejnou kvalitu výroby. Nad nějakým kopírováním produktů se tedy pozastavit nemůžeme a raději se pozastavíme nad samotným Silentatorem.



Jedná se o obdobu většího modelu Noctuy, tedy NH-U12, ale již na první pohled je zde zřejmý rozdíl. Silentator místo čtyřech heatpipe využívá pouze tři (také v půli rozdělené efektivně na šest) a ač by se mohlo zdát, že ty musí svým výkonem na procesory bohatě stačit, tak kromě toho se počítá i schopnost rozvodu tepla na co největší plochu žeber. Heatpipe u chladiče Noctua se mi v tomto ohledu zdají daleko lépe uspořádané, protože nejsou v jedné lince, ale více se vystavují proudícímu vzduchu a také jsou šířeji rozprostřeny v žebroví. Koneckonců, pokud bude mezi chladiči existovat nějaký výkonnostní rozdíl, budou za to moci právě heatpipe.



S tím dozajisté společnosti počítaly a Silentator by se tedy logicky měl prodávat za nižší cenu než Noctua NH-U12F (tedy pod cca 1400,- Kč s DPH). Co se týče dalších specifikací, pak hliníkových žeber zde máme celkem 37 (aktivní plocha přes 3500 cm2), kompatibilita je zajištěna se sockety LGA 775, AM2 a 754/939/940 (478 ve výčtu není, ale ten již stejně není aktuální). Coolink bude k chladiči dodávat vlastní ventilátor SWiF-1202 s nastavitelnými otáčkami 900 - 1600 RPM (14 - 24 dBA, 54 - 90 m3/h). Výhodou jistě je, že montážní systém SecuFirm umožňuje natáčení chladiče libovolně po 90°, čímž si můžete nastavit optimální polohu. Na Silentator dostanete 36mesíční záruku a pokud bude jeho cena příznivá, mohlo by se jednat o velmi zajímavý produkt.

Zdroj: Coolink
reklama