reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i7 Rocket Lake prohrál jednovláknový souboj s Apple M1

26.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Core i7 Rocket Lake prohrál jednovláknový souboj s Apple M1
Jedná se tu o testy známého benchmarku PassMark, v němž byly vyzkoušeny jednak procesory Intel starší a nové generace a pak nový osmijádrový Apple M1. Jde tak o souboj primárně notebookového CPU firmy Apple s desktopovými Intely.
Výsledky jednovláknového CPU testu PassMark jsou volně k dispozici na stránkách výrobce testu, kde tak aktuálně vede Core i9-11900K s 3741 body, druhý je už Apple M1 s 3550 body a až jako třetí tu je Core i7-11700K s 3542 body, čili odstup od M1 je minimální. Je třeba také dodat, že procesory Ryzen 5000 dosáhly ještě horších výsledků a ty lepší v podobě Ryzen 7 a či Ryzen 9 mají kolem 3500 bodů. 
 
 
Nicméně Apple M1 je srovnáván především s Intelem, což je logické, neboť právě firma Apple se rozhodla služby a produkty Intelu už dále nevyužívat a právě nový CEO Intelu Patrick Gelsinger se netají tím, že hodlá firmě Apple ukázat, jak se dělají procesory. To asi s využitím aktuálních generací zrovna nedopadne, ovšem to pochopitelně Gelsinger jako novopečený šéf firmy nemohl ještě nijak ovlivnit, což bude platit ještě přinejmenším pro následující generaci (Alder Lake). 
 
Ve vícevláknových testech budou ovšem procesory Intel mnohem výkonnější než Apple M1, což je jednak dáno tím, že M1 je 8C/8T procesor, ale především pak tím, že má mnohem nižší spotřebu, a to v podstatě řádově nižší, když se podíváme na testy. Ale právě to je na celé věci nejpikantnější, čili že i ty nejvýkonnější desktopové čipy mají v M1 takovou konkurenci, byť jen v jednom ohledu. 
 
Navíc se už blíží procesor M1X určený pro větší 16" MacBook Pro chystané ještě pro tento rok a dle fám pak Apple pracuje dokonce i na 32jádrových procesorech pro Mac Pro. Vypadá to tak, že pokud Intel firmu Apple za její opovážlivost opravdu "vytrestá" tím, že dostane na trh produkty, na které bude ona jen smutně koukat, rozhodně to nebude letos a ani za rok. Ostatně Apple má nyní coby zdaleka největší zákazník firmy TSMC značnou výhodu v možnosti využít výrobní procesy, které jsou o generaci před Intelem a tato výhoda jen tak nezmizí. 


reklama