reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i9-10900K a Z490 nastoupí prý v dubnu

10.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Core i9-10900K a Z490 nastoupí prý v dubnu
Tak trochu jsme je sice očekávali na začátku příštího roku, nicméně nové procesory Comet Lake-S od Intelu pod vedením Core i9-10900K s deseti jádry mají nastoupit na trh během druhého kvartálu a nejspíše v dubnu. 
Nástup procesorů Intel Core generace Comet Lake-S se očekával na samotném začátku dubna 2020, i když jsme nemohli mluvit o zaručených informacích. Ostatně třeba byly pravdivé datum uvedení nových CPU na trh se odsunulo, kdo ví. Intel se rovněž nechlubí tím, že jeho problémy s uspokojením poptávky po nových procesorech pokračují a co by tomu zcela jistě nepomohlo, by bylo vypuštění běžných Core s dalšími dvěma jádry a ještě větším důrazem na dosažení co nejvyšších taktů. 
 
 
Očekávat tak máme duben, kdy Intel uvede na trh 10jádrový Core i9-10900K a čipovou sadu Z490, tedy přinejmenším tyto dva produkty. Měla by to ovšem být snad celá nová řada procesorů, i když není zrovna jasné, zda to nebude jako v případě Coffee Lake-S Refresh, čili že nejdříve nastoupí několik lepších modelů a později zbytek. Intel se ovšem chystá už vyměnit patici LGA 1151 za LGA 1200, takže by snad neměl s představením celé nové řady dlouho otálet. 
 
Co nového ale tato platforma s čipsetem Z490 nabídne? Je velice dobře známo, že v posledních letech byly změny jen minimální a nové čipové sady byly v podstatě jen přeznačené staré verze. Z490 se také nebude od Z390 moc lišit, ovšem novinky tu jsou, a to konkrétně nové pohotovostní napájecí stavy C10 a S0ix, díky nimž může být PC uspané a připravené se v okamžiku probudit, a to při minimální spotřebě. V tomto uspaném stavu ale bude PC schopno pracovat, aby nás třeba upozornilo třeba na novou poštu. Nebude se tak periodicky probouzet jako v případě Smart Connect. 
 
Z490 bude také připravena na modernější síťové technologie. Máme tu podporu 2,5GbE s využitím čipů Intel i225 a také 802.11ax WiFi 6 WLAN. Snad se díky tomu už také rozhýbe i nabídka rychlejších síťových prvků, abychom se mohli konečně posunout z 1Gb/s Ethernetu. 
 
Dále se potvrzuje ta očekávaná věc, že veškeré desktopové procesory Core 10. generace budou vybaveny Hyperthreadingem (HT), který měl Intel v záloze. Ostatně Core i3 dosud měla 4 fyzická i logická jádra, pro Core i5 platilo 6 jader a pro Core i7 zase 8 jader, čili bez HT. Nově to bude Core i3 se 4C/8T, Core i5 se 6C/12T, Core i7 s 8C/16 T a dle očekávání Core i9 s 10C/20T. Dá se říci, že zapnutí technologie HT firmu Intel v podstatě nic nestojí, a půjde tak pouze o dvě jádra navíc v rámci Core i9.
 
Na CES 2020 v lednu bychom měli spatřit už první desky s LGA 1200, ovšem nejspíše pod NDA, takže bez označení, podrobností, atd. Ale uvidíme. Slíbeny jsou také "rozšířené možnosti pro přetaktování CPU a pamětí", které ještě nebyly upřesněny. Nelze ale očekávat, že by to znamenalo dosažení vyšších taktů, jako spíše možnosti ladění jednotlivých jader a podobně.
 
 
Zdroj: HKEPC


reklama