reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i9-11900K bez heatspreaderu: až o 12 °C nižší teploty

8.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Core i9-11900K bez heatspreaderu: až o 12 °C nižší teploty
Der8auer si jako obvykle vzal nový procesor a pokusil se zjistit, co může získat po sundání jeho heatspreaderu. Jde pochopitelně především o chlazení, přičemž výsledky byly velice překvapivé. 
Intel vypustil na trh nové procesory pro existující patici LGA 1200, čili Der8auer mohl použít své osvědčené nástroje, ovšem i tak musel být velice opatrný, neboť procesor Core i9-11900K má i na vrchní straně své substrátové destičky několik titěrných SMD kondenzátorů, které pochopitelně musí zůstat na místě a neporušené. Není přitom žádný problém je odtrhnout či poničit, a přitom je nutné proříznout tlusté lepidlo mezi heatspreaderem a destičkou. Předchozí procesory 10. i 9. generace Core přitom na vrchní straně destičky žádné SMD součástky nemají. 
 

 
To se nakonec povedlo, ovšem Core i9-11900K nevyužívá mezi čipem a heatspreaderem prostou teplovodivou pastu, nýbrž pájku, což je sice dobrá zpráva pro běžné zákazníky, ale o to obtížnější je sejmutí heatspreaderu. Je tak třeba jej prohřát na teplotu 170 °C, kdy už pájka povolí a poté ještě zbývá heatspreader i křemík důkladně očistit, respektive opatrně oškrábat.
 
 
Der8auer na procesor nanesl kvalitní teplovodivý materiál (tekutý kov) Conductonaut, který je ovšem elektricky vodivý, takže je velice vhodné před tím izolovat veškeré SMD součástky, které s ním mohou přijít do styku. Poté byl heatspreader opět umístěn na procesor, přičemž není třeba jej znovu na destičku lepit, neboť si jej po instalaci do patice podrží rámeček v desce. 
 
 
Z videa je zřejmé, že původní vrstva pájky je poměrně tlustá a nejspíše to způsobilo, že výsledky testů ukázaly nečekaný rozdíl 10 až 12 °C, což je na procesor s pájkou pod heatspreaderem dost. Obvykle jde spíše o rozdíly do 5 °C. 
 
Prostor pro snížení teplot nových Core tu tak jistě je a ne malý, ovšem riziko poškození procesoru při procesu sundávání heatspreaderu je až příliš vysoké, a to v případě, že máme přímo k tomu určené nástroje. 


reklama