reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i9-12900K v AotS zničilo Ryzen 9 5950X, ovšem neříká to zatím téměř nic

21.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Core i9-12900K v AotS zničilo Ryzen 9 5950X, ovšem neříká to zatím téměř nic
Existuje již dost náznaků ukazujících na to, že nové Alder Lake na tom s výkonem nemusí být vůbec špatně. Patří mezi ně i nové výsledky v Ashes of the Singularity, kde Core i9-12900K s výrazným odstupem překonalo Ryzen 9 5950X.
Nicméně hned je třeba upozornit na to, že zatím nelze tvrdit nic jistého o tom, že Alder Lake budou ve hrách tak moc výkonné, jak by naznačovaly nové výsledky v benchmarku Ashes of the Singularity. To bychom museli vědět, že se testovalo na stejných sestavách a na stejné nastavení, což se ovšem nestalo, a tak zjistíme zatím pouze to, že Core i9-12900K už je testován v benchmarcích s veřejně dostupnou databází výsledků a jeho výkon by celkově nemusel být špatný. 
 
 
Procesor byl testován s grafickou kartou GeForce RTX 3080, nicméně my neznáme její nastavení, přičemž dle výsledků mohla být přetaktovaná. Nastavení benchmarku navíc nebylo standardní a nejvíce se blížilo volbě Medium, ovšem třeba s tím rozdílem, že kvalita Glare nebyla nízká, ale vysoká a MSAA nebylo nastaveno na 1x, ale 4x. Výkon karty byl ale i tak pozoruhodně vysoký, což naznačuje, že byla přetaktovaná.
 
 
Nicméně máme tu výsledek CPU Framerate ve výši 146,6 FPS pro Core i9-12900K, přičemž podobný test provedený s procesorem Ryzen 9 5950X ukazuje pouze 104,6 FPS, takže vzhledem k tomu propastnému rozdílu lze očekávat, že nový Alder Lake-S na tom s výkonem rozhodně nebude špatně, ostatně ve hrách může hrát roli především výkon několika jader, čili ne celý vícevláknový výkon, který asi bude více vyhovovat procesorům Intel. 
 
 
Nedávno se totiž ukázaly testy, v nichž Alder Lake-S vedou nad moderními Ryzeny právě v jednovláknovém výkonu, přičemž ve vícevláknovém jsou síly víceméně vyrovnané. Jde tak právě o to, že procesory Intel by mohly mít oproti konkurenci silnější jádra P, ale slabší jádra S, čili pokud nějaká aplikace (jako především hry) stejně nedokáže využít více jak osm jader a ideálně i vláken, pak by Intel mohl být ve značné výhodě. 


reklama