reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core-X Series s až 18 jádry jsou oficiální

30.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Core-X Series s až 18 jádry jsou oficiální
Intel dnes už oficiálně představil procesory Core-X Series, které zahrnují i model Core i9 Extreme Edition s 18 jádry a Hyperthreadingem. Intel tak nakonec předhonil AMD s nabídkou procesorů s tak vysokým počtem jader určeným pro spotřebitele.
"Je to vůbec poprvé, co byla tak škálovatelná a výkonná desktopová platforma zpřístupněna uživatelům," chlubí se Intel ve svém vyjádření pro tisk. Je tak zřejmé, že pečlivě sledoval vývoj u AMD a měl připravenou odpověď na jejich chystané procesory Threadripper s až 16 jádry. Jeho nové Core-X Series jsou určeny pro čipset X299 a umožňují přetaktování.





Intel Core-X Series nabídnou od 4 do 18 fyzických jader, ovšem všechny ještě nebyly uvedeny na trh. Intel zatím nabízí nové procesory s výbavou maximálně 10 jader, přičemž později přijdou modely s 18, 16, 14 a 12 jádry. Nejvýkonnější model pak byl prezentován jako první desktopové CPU od Intelu s teraflopovým výkonem.





Dále tu máme novou poatici LGA 2066, vybrané modely podporují Intel Turbo Boost Max Technology 3.0, jsou vybaveny až 44 linkami PCI Express 3.0 a maximálně 4kanálovým přístupem k pamětem DDR4-2666 s podporou XMP revize 2.0. Intel zatím blíže nepředstavil více než 10 jádrové modely, ale alespoň se dozvíme cenu modelů se 4 až 10 jádry. Core i9-7900X s 10 jádry tak přijde na 999 dolarů, přičemž předchozí 10jádrový model z generace Broadwell-E dosud stojí přes 1700 dolarů, takže Intel zamířil dolů i s cenami. Otázka je, jakou cenu Intel nastaví u dalších modelů a je možné, že ještě sám neví a čeká na nabídku firmy AMD. Dle Videocardz budou ceny modelů s 12, 14, 16 a 18 jádry stanoveny na 1199, 1399, 1699 a 1999 USD.





Vedle toho jsou velice zajímavé také takty nových procesorů, které mají velké rozpětí. Právě desetijádrový Core i9-7900X má základní takt 3,3 GHz, což je podobné jako v případě starých Broadwell-E, ovšem maximální turbo je 4,5 GHz, což už odpovídá spíše desktopovým Kaby Lake. Potvrdillo se také, že nové procesory mají na jedno jádro méně L3 cache, a to 1,375 MB, a tak můžeme i očekávat, že dostanou i podstatně větší L2 cache, a to nejspíše dosud udávaný 1 MB na fyzické jádro.

Intel X299 je vybaven 24 linkami PCI Express 3.0, osmi SATA 6 Gbps, deseti porty USB 3.0 a celkem třiceti high-speed I/O linkami. Intel kupodivu ani do tohoto nového čipsetu nezařadil rozhraní USB 3.1 a ani neaktualizoval rozhraní DMI spojující čipset s procesorem, které je stále ve verzi 3.0 s propustností 4 GB/s.

Příslušné základní desky představí partneři Intelu až v následujících týdnech, což jen ukazuje na to, v jakém spěchu byly nové procesory přichystány (desky jsou ale vystavovány na Computexu už nyní). Intel si pak pro Computex připravuje i další novinky pro představení, a to novou Compute Card, inovace ve VR, nová zařízení se svými procesory a také nové informace o 8. generaci Core.

Zdroj: Intel
reklama