reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair HG10: vodní chlazení nejen pro Radeony

19.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Corsair HG10: vodní chlazení nejen pro Radeony
Společnost Corsair, do jejíž nabídky patří také sady bezúdržbových vodních chladičů, si připravila speciální rámeček Hydro Series HG10 pro výkonné Radeony. Ten podporuje právě vodní chladiče Corsair, s nimiž můžeme karty chladit.
Corsair Hydro Series HG10 je tedy prostý rámeček, který poslouží pro využití procesorových vodních chladičů na grafických kartách, což vypadá velmi zajímavě. Něco podobného má v nabídce také společnost NZXT, která již před rokem představila svůj Kraken G10. Ten je možné namontovat na grafické karty Radeon R9 290X a 290, tedy stejně jako nový Corsair HG10, ale vedle toho podporuje i řadu slabších karet Radeon a rovněž karty NVIDIA.





Na druhou stranu Corsair uvádí na trh verzi HG10 A1 Edition určenou pouze pro zmíněné Radeony, zatímco později přijde HG10 N1 Edition pro karty NVIDIA GeForce Titan, 780 Ti, 780 a 770. NZXT má tedy v nabídce univerzální produkt, zatímco Corsair se spíše specializuje, a to platí i pro podporovaná vodní chlazení. Corsair dle specifikací podporuje pouze své Hydro Series H110, H105, H100i, H100, H80i, H80, H75, H60, H55, zatímco NZXT Kraken G10 umožní využít chladiče značek NZXT, Corsair, KUHLER, Thermaltake či Zalman.





Nicméně ve spojení s vodními chladiči nám Corsair HG10 i NZXT Kraken G10 vytvoří hybridní vodní chlazení, které tedy obsahuje i vzduchový chladič. Je totiž zřejmé, že prostý vodní blok určený pro procesor nedokáže chladit také paměti a VRM na kartě, takže o to se musí postarat ventilátor. HG10 tak přichází v podobě rámečku určeného pro celou kartu, který čeká na instalaci jednoho z chladičů Corsair. Otázkou je, zda přeci jen nakonec nebudeme moci využít i chladiče jiných firem, což záleží pouze na systému montáže.

Corsair slibuje snadnou montáž, k níž budeme potřebovat pouze šroubovák a samozřejmě slibuje i velmi nízké teploty GPU, které se má v případě výkonných Radeonů dostat pod 50 °C v provozu, což umožní i odvážnější pokusy o přetaktování. Starší tisková zpráva uvedla na trh verzi pro AMD, která měla dorazit již v červnu, přičemž na třetí kvartál tohoto roku byla přislíbena verze pro karty NVIDIA. Nicméně dle nejnovější tiskové zprávy přichází AMD verze na trh teprve nyní a majitelé karet NVIDIA se dočkají až v novém roce. V českých obchodech ale můžete narazit na tvrzení, že prodávaná verze je určena i pro jmenované karty GeForce, ovšem tak tomu dle zveřejněné tiskovky není a v prodeji by zatím měla být pouze HG10 A1 Edition pro Radeony, a to v ceně cca 900 Kč s daní.

Zdroj: TZ Corsair
reklama