reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair, Intel, Kingston, Samsung a reálná výdrž SSD

5.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Corsair, Intel, Kingston, Samsung a reálná výdrž SSD
The Tech Report přinesl další z testů výdrže moderních SSD, a to modelů Corsair Neutron Series GTX, Intel 335 Series, Kingston HyperX 3K a Samsung 840 Series. Všechny byly zatěžovány až do doby, kdy jejich buňky ztratily schopnost zápisu. Jak tedy dopadly?
Už dříve se objevovaly testy, které zkoušely celkovou výdrž běžných SSD pro osobní počítače a ukázalo se, že to s nimi není vůbec tak špatné. Dle těchto testů výrobci svá SSD často podhodnocují co se týče výdrže, o čemž byla řeč i v naší recenzi OCZ ARC 100. Samotná společnost OCZ Storage Solutions se nám přiznala, že specifikace udávající výdrž jejich SSD mají za úkol je spíše zařadit do různých kategorií, než aby opravdu odpovídaly skutečnosti.





Nyní na to můžeme navázat prozkoumáním článku na serveru The Tech Report, který zkoumal výdrž Corsair Neutron Series GTX, Intel 335 Series, Kingston HyperX 3K a Samsung 840 Series. Šlo o 240GB nebo 256GB modely, jejichž ceny se dnes dostaly na rozumnou úroveň, takže z mého pohledu jde o vhodný výběr kapacity. Z provedených testů jsme se také mohli dozvědět, že výkon SSD není až na výjimky příliš vázán na to, kolik dat už na ně bylo celkově zapsáno, což je jistě dobrá zpráva.





Jak je vidět z jednoho ze zveřejněných grafů, testováno bylo celkem šest modelů, přičemž v případě HyperX 3K značka (Comp) znamená, že byla pro zápis využita data, která lze komprimovat. V ostatních případech byla využita data, která komprimovat nelze, aby HyperX 3K s kontrolerem SandForce měl stejné podmínky jako ostatní.

Z grafu pak můžeme vyčíst to podstatné. Kingston HyperX 3K s nekomprimovatelnými daty a Intel 335 vydržely zápis celkem 700 TB, což je nejméně ze všech, což znamená téměř 3000 kompletních přepsání. Na 900 TB skončil Samsung 840 a s kolísavým výkonem při čtení skončil na 1200 TB (1,2 PB) Corsair Neutron GTX.

Pak tu máme ovšem Samsung 840 Pro, od nějž bychom vyšší výdrž očekávali a také Kingston HyperX 3K s komprimovatelnými daty, které byly schopny zapsat celé 2 PB a stále se drží. To znamená celkem 8000 kompletních přepsání těchto SSD, přičemž nejlépe ze souboje dvou posledních kusů vyšel Samsung, jehož software Magician udával dobrou kondici bez vážných chyb, zatímco HyperX 3K už několik neopravitelných chyb nahlásil. The Tech Report bude tato SSD i nadále mučit a někdy příště zveřejní, které z nich je konečným vítězem.

Nicméně už rozdíl mezi dvěma stejnými HyperX 3K ukazuje na to, že rozdíly mezi jednotlivými kusy mohou být značné, však trojnásobná výdrž může být jen těžko vliv pouhé komprese dat. Jde také o kvalitu použitých pamětí NAND Flash, která se může lišit kus od kusu. Důležité je ale to, že všechna SSD byla schopna značně překonat své specifikace hovořící o výdrži.

V samotném článku (viz zdroj) ještě najdete řadu grafů, které udávají třeba počet realokovaných sektorů, hodnoty wear leveling či použité rezervy v závislosti na celkovém objemu zapsaných dat,

Zdroj: The Tech Report
reklama