reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
7.1.2011, Jan Vítek, aktualita
Pamatujete ještě na NVIDIA ESA? Ta se před pár lety snažila standardizovat systém pro jednotné ovládání vybraných komponent PC, jejich monitorování a také nastavení chlazení. Ovšem netrvalo dlouho a celá ESA jaksi tiše vyšuměla a přesto...
anonymouse | 7.1.201118:49
WTF? Ved tu predsa uz nejake to desatrocie mame SMBUS ­- je v kazdom pocitaci, zvladne prenasat data z lubovolneho I2C kontrolera a je perfektne standardizovane... Aha, ja som zabudol: nieje to proprietarne zariadenie jednej firmy, takze neumoznuje vyrobcovi aby zarobil balik na neznalych zakaznikoch, ktori si kupia jeho uzavrete riesenie!
Odpovědět1  0
Richmond (151) | 8.1.201110:23
ROFL, a že se tím standardem řídí všichni výrobci se rozhodně říct nedá
Odpovědět0  0
Richmond (151) | 8.1.201122:54
Odpovědět0  0
anonymouse | 9.1.20118:17
Ak o tom nic nevies, tak sa tu zbytocne nestrapnuj. SMBUS je standardnou ­(a pevne standardizovanou­) sucastou PC zbernic. Najdes ho na PCI, PCI­-express, AGP, aj na vsetkych pamatovych rozhraniach. Iba vdaka nemu si mozes zistit teplotu svojej grafickej karty, otacky ventilatorov atd...

Jedine, co je potrebne urobit je expander ­(oddelovac SMBUS zbernice­) napriklad do PCI­-express X1 slotu ­(na to ti postaci jeden integrovany obvod­) a mozes si pripajat do PC takmer lubovolne I2C kontrolery. Staci ak si spustis Speedfan a pozries si v nom zoznam podporovanych cipov. Ktorykolvek z nich si mozes vlastnorucne pripojit do PC a v pohode merat a nastavovat cokolvek.

Odpovědět0  0
Richmond (151) | 9.1.201114:37
Ano, ale právě, že ty obvody výrobci mění jak fusekle, častokrát ho zapojí z poloviny a právě pak třeba ve Speedfanu dostaneš nesmyslácký hodnoty, nemožnost regulace ­(ať už analog nebo pwm­) apod. A přesně tohle celkem slušně řeší externí zařízení ­(ať už ESA, bigNG nebo řešení od Corsairu­) takže jediné co si z nich bere jsou teploty a celý mechanismus regulace přesouvají na vlastní triko, které není závislé na desce ­(kterých je hodně­). Velmi doporučuju se podívat na fórum a mrknout jak si někteří výrobci vykládají standart a jak to potom vypadá pod Speedfanem místo zabíjení času souzením kdo se kde ztrapňuje ;)
Odpovědět0  0
anonymouse | 9.1.201115:05
...a ja ti doporucujem si to prakticky vyskusat. Staca k tomu styri draty, kus univerzalneho plosaku a nejaka vzorka od www.maxim­-ic.com ­- material takmer zadarmo, vlastna skusenost ­- na nezaplatenie!

Ja som si to vyskusal a viem presne, o com hovorim.

BTW: aj USB port je standardny a standardizovany ­- to samozrejme neznamena, ze ked tam pripojis lubovolne USB zariadenie, tak bude okamzite fungovat. Standardizovane su napatove urovne a komunikacny protokol. Nic viac. To plati pre vsetky zbernice v PC ­(ano, ani RAM moduly sa nezaobidu bez korektnej podpory v BIOSe...­).

Speedfan pozna ­(a podporuje­) urcitu mnozinu obvodov ­- preto som ti doporucil pozriet sa najprv do jeho databazy a podla toho si kupit vhodny integrovany obvod. To, ze tu ludia placu ze nedokazu regulovat tu ich konkretnu dosku je irelevantne. Namiesto blbosti typu ESA, bigNG alebo CORSAIR controller by sa vyrobci mali zamerat na uvolnenie driverov pre ich SMBUS cipy. Ale ako som uz pisal ­- z toho by nemali ziadne vyhody. Takze tu budeme mat dalsie, z nicim inym nekompatibilne riesenie a ludia ako ty im budu este nadsene tlieskat...
Odpovědět0  0
Richmond (151) | 9.1.201117:15
Za dob desek s AGP jsem regulátor měl zbastlený a připojený na COM takže možná trochu ­"tuším­" o co jde, od té doby používám desky, které problémy s regulací nemají ­(na hw úrovni, Speedfan­/ESA netřeba­), za dob ISA jsem to naopak neřešil, chlazení v těch dobách nebylo potřeba řešit.
Co se ESA­/Corsair řešení týče tak platí, že každý výrobek má svého zákazníka ­- vzhledem k tomu, že řešení s ESA bylo o stovku dražší než bez tak se mě ta stovka vyplatila rozhodně víc než laborování zda použít ten nebo onen software pokud by zákazník chtěl monitoring ­(od dob MBM je na sw poli právě jen Speedfan, přičtu­-li si k tomu riziko nekompatibility I­/O tak mě to prostě pořád vychází lépe­). Vzhledem k tomu, že má softwarové řešení svá proti tak nevidím důvod jej vůbec používat ­- stále u mě platí to, že pokud se deska sama neumí pohlídat, případně nevyhovuje zákazníkovi tak mu jí prostě nebudu nutit ani kdyby byla sebelevnější. Naopak o BigNG bych netvrdil, že je to kravina ­- narozdíl od ostatních zmíněných má mnohem širší schopnosti regulace­/hlídání. A věřte nebo ne ­- já rozhodně výrobcům netleskám ­(on to má totiž ­"vymáklé­" akorát jeden, ale cenově to příjemné není­) ;)
Odpovědět0  0
DrZelenka (61) | 7.1.201115:06
Doufam, ze nekdo podobnou technologii prosadi ­(a pokud nvidia, tak nebude vazana na jejich produkty jako physx­), protoze to co predvadi moje deska pri regulaci vetraku na procesoru je sileny ­(4 stupne 500 800 2400 2600 otacek ­- 800 to neuchladi pri poradny zatezi a 2400 je nechutne moc, 1200 by bohate stacilo)
Odpovědět0  0
Richmond (151) | 7.1.201117:16
Nj, jenomže ty máš nejspíš Gigatentononc... ESA fungovala prakticky na jakékoliv desce s vnitřním usb headerem a chipset jsi mohl mít klidně od Intelu ­- prakticky šlo o něco jako je BigNG ­- stačilo jednou nastavit a pak jsi to mohl klidně na zbytek života odpojit ;)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.