reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Neutron XTi: až 1920 GB a vyšší poměr kapacity a ceny

10.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Corsair Neutron XTi: až 1920 GB a vyšší poměr kapacity a ceny
Corsair navyšuje kapacitu svých spotřebitelských SSD a přináší sérii Neutron XTi. Jedná se o 2,5palcové modely pro běžné rozhraní SATA 6 Gbps, na nichž je zajímavá právě ona maximální kapacita.
Corsair Neutron Series XTi navazují na modely Neutron XT, které stály v nabídce 2,5" SSD této firmy nejvýše, a tak lze očekávat, že Neutron XTi budou ještě lepší. Jde tak o aktualizovanou řadu SSD, která má být k dispozici na trhu již okamžitě, ale do našich obchodů v době psaní těchto řádků ještě nedorazila. Stále si ale můžeme koupit staré Neutron XT v kapacitách 240, 480 a 960 GB, což bude platit i pro XTi. Ovšem s tím rozdílem, že zakrátko se k nim připojí také 1920GB model.





Neutron Series XTi přichází vybaveny čtyřjádrový kontrolerem Phison a paměťmi typu MLC NAND, takže rozhodně nepůjde o zástupce těch nejlevnějších SSD. Taková dnes spoléhají na paměti TLC NAND Flash a ta lepší z nich pak už využívají 3D paměti s buňkami TLC. Můžeme tak očekávat, že s udržením rychlého zápisu nové Neutrony nebudou mít potíže. Ostatně Corsair slibuje "vysoký trvalý výkon", což je dnes v době TLC pamětí s SLC cache důležité. A jak jsme zjistili, někteří výrobci se rozhodli, že do svých SSD nebudou v rámci šetření montovat ani DRAM buffer.





Na druhou stranu, dnes už jsou zajímavé spíše SSD pro rozhraní PCI Express 3.0, které se vymanily z omezení daných rozhraním SATA 6 Gbps a poskytují vysoké přenosové rychlosti. Mezi ně Neutron XTi rozhodně nepatří, protože zde se stále musíme spokojit s maximální reálnou propustností dat 560 MB/s při čtení a 540 MB/s při zápisu.

Co se týče ostatních specifikací, tak Corsair uvádí ještě IOPS (náhodné operace / 4k), a to 100.000 při čtení a 90.000 při zápisu. Tyto údaje o výkonu ale zcela odpovídají tomu, co nabízí i Neutron XT, které jsou také založeny na kontroleru Phison (zde přesně model PS3110-S10). Dle dostupných informací se dá říci, že Neutron XTi se od staré řady liší pouze tím, že slibuje i 1920GB model a pak je ještě možné, že využívají odlišné paměti, ale to se zatím nedozvíme.

Corsair Neutron Series XTi se zaměřují dle výrobce na profesionály a PC hráče, i když takovíto nároční uživatelé dnes už pokukují po rychlejších SSD s rozhraním M.2 nebo U.2. Na druhou stranu, právě takoví mohou pojmout Neutron XTi jako náhradu za pevný disk pro ukládání většího objemu dat. Modely s kapacitami 240, 480 a 960 GB přijdou na 90, 160 a 330 USD, což jsou velice zajímavé ceny vzhledem k tomu, že Neutron XT s kapacitou 960 GB má doporučenou cenu 470 USD. Dle toho můžeme usuzovat, že Corsair opravdu musel použít jiné paměti, které mu umožnily cenu srazit dolů. Kolik ale dáme za 1920GB model, to ještě nebylo uvedeno. Všechny ale přijdou s 5letou zárukou,

Zdroj: TZ Corsair
reklama