reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cosplayerka Gabriela 'Shial' Pešková: geekové se probouzí

27.3.2019, Karel Polívka, rozhovor
Cosplayerka Gabriela 'Shial' Pešková: geekové se probouzí
Cosplay je čím dál tím populárnější a jelikož se často vztahuje k postavám z počítačových her, je i nám toto téma blízké. Přinášíme vám tak rozhovor s někým, kdo se tomu už delší dobu věnuje. Odpovídat bude Shial, jež je známá hlavně svým kostýmem Yennefer.
Za cosplay se sice typicky označuje vytvoření kostýmu po vzoru nějaké známé postavy (nejčastěji ze světa počítačových her, komiksů nebo filmů), nicméně ti nejlepší se jen u kostýmu a mnohdy nutného make-upu nezastaví a společně s tím se učí i odpovídající pohyby, výrazy tváře nebo různé hlášky, aby mohli danou postavu co nejvěrněji napodobit.
 
Motivace pro věnování se cosplay může být u každého trochu jiná. Pro Shial to původně byla fascinace možností vytvořit si něco, co viděla jen ve hrách nebo filmech. Dnes je to pro ni spíše výzva, jak se naučit něco nového a zkusit si, co zvládne. Také je to výborná příležitost, jak se  odpoutat od počítače, u kterého jinak sedí celý den, jelikož kromě záliby v počítačových hrách pracuje jako grafická designérka v malém studiu. Pro někoho zase může být hlavním motorem samotné soutěžení. A teď už pojďme na rozhovor. Jelikož jde o vděčné téma i pro fotografy, je pár otázek zaměřených i tímto směrem. 

 
Cosplay Yennefer (postava z herní série Zaklínač)
Autor fotografie: Aleksander Photography
 

1. Jak vlastně vznikla tvá přezdívka Shial?
 
Nemá vůbec herní původ. Když jsem si přezdívku vybírala, narazila jsem na slovo Shial, což  by mělo znamenat v bengálštině "Vlk" a zalíbilo se mi natolik, že to se mnou už srostlo.
 
 
2. Při jaké příležitosti tě před 5 roky napadlo, že se budeš cosplay věnovat? Co bylo tím prvním impulzem?
 
Upřímně konkrétní impulz nebo moment si nepamatuji. Přišlo mi, že to bylo spíše postupné - nejdříve jsem chtěla mít vlastní charakter ze světa Zaklínače, ovšem tam jsem zůstala jen u návrhů a kreseb. Poté jsem začala více a více narážet na různé videa a návody, kdy lidi dělali z obyčejných materiálů nádherné amory a zbraně, které jsem doma chtěla mít taky. Úplně první věc kterou jsem takto vyrobila byla pistole Predator z herní série Mass Effect a ta mě vlastně donutila pak udělat alespoň jednoduchý outfit, který ladil k barvám Mass Effectu. A pak to už bylo jen horší a horší…! :)
 
 
Cosplay Wonder Woman (postava ze stejnojmenného filmu)
Autor fotografie: Roman Čierny

 
3. Když ses tomu začala věnovat, kdo byl pro tebe tehdy největší inspirací? A kdo je největší inspirací dnes?
 
Musím se přiznat, že si asi konkrétně nevzpomenu. V začátcích jsem určitě sledovala Shappi Workshop a Valentine Cosplay, které sleduji dodnes. Dneska si nejvíc inspirace beru například od Kamui cosplay a Kinpatsu Cosplay, které píšou i knihy zabírající se cosplayem a další třeba Maul Cosplay, Germia, Ali a Ketrin nebo Tanakth. Sleduji ale cosplayerů mnohem více a neustále objevuji nové, u kterých se inspiruji nebo zírám, co vše dokážou.

 
4. Jak je to s časovou náročností tvorby cosplaye? Bude to asi hodně odlišné, ale můžeš uvést nějaké příklady, po jakou dobu jsi na cosplay průběžně pracovala a odhadnout, kolik to mohlo být hodin čistého času? Který tvůj cosplay byl nejpracnější?
 
Já jsem jedna z těch “pomalejších”, pokud se to dá tak nazvat. Mě samotné kostým trvá vyrobit až rok. Díky práci na plný úvazek a jiným zálibám nemám na samotnou výrobu vždy čas tak, jak bych si přála a také spoustu věcí časem předělávám, protože s nimi už po té době nejsem spokojena. Kolik to je hodin čistého času asi bohužel neodhadnu, nedělám většinou na kostýmu intenzivně nepřetržitě, takže ztratím většinou pojem o konkrétnějším čísle.
 
Nejpracnější byl asi kostým Wonder Woman. Korzet jsem předělávala 3x a ruční vzorování pomocí skalpelu u každého kousku zabralo hrozně moc času. Zároveň jsem i po dokončení kostýmu stejně předělala zcela nově sukni, meč i korunku.
 
 
Cosplay Yennefer (postava z herní série Zaklínač)
Autor fotografie: Miloš Mladý
 
 
5. Který svůj cosplay považuješ za nejpovedenější? A je některý, na který bys nejraději zapomněla, protože s jeho provedením nejsi spokojená?
 
Nejpovedenější… to je docela těžké říci. Možná Yennefer, díky jejímu nádhernému ušitému kabátku, který bych bez pomoci kamarádky rozhodně nezvládla a jsem na něj hrozně pyšná. Nejraději bych zapomněla na své absolutní začátky - můj úplně původní kostým, inspirovaný Zaklínačem, kdy jsem měla na sobě koupený korzet a neupravenou dlouhou paruku, i tak ovšem sklidil tenkrát u vývojářů Zaklínače vlastně úspěch. Ale i tak se na ty fotky dneska nemohu dívat. :)))
 
 
Cosplay Geralta (postava z herní série Zaklínač)
Vůbec první cosplay, který Shial dokončila. Fotografie pořízena na Gamescomu.

 
6. Je kromě Kerrigan (v zerg formě) nějaká další postava, kterou bys sice chtěla ztvárnit, ale na kterou si netroufáš? A proč?
 
Jojo, Kerrigan je takový můj největší sen. Dále mě napadá třeba Warbringer Sylvanas z World of Warcraft, na kterou se chystám, ale zatím spíše jen psychicky - vím, že to bude větší projekt a bude mi nějakou dobu trvat. Takže si na ni nakonec asi troufnu, ale zatím k tomu přistupuji s hlubokým respektem a snažím se ji odložit na období, kdy budu mít na takový projekt opravdu čas. A proč? Je na ní spousta detailů - od výšivky v kapuci, po lebky a písmo na nárameníkách, celotělový bodypaint, se kterým nemám ještě zkušenost, kroužková zbroj zakomponovaná v částech brnění...


7. Jaké cosplaye máš teď rozpracované a který z nich by mohl být dokončený jako první? Kolik myslíš, že jich letos dokončíš?
 
Momentálně mám rozpracované tři projekty - Senuu ze hry Hellblade: Senua's Sacrifice, Aloy ze hry Horizon Zero Dawn a vlastní charakter sukuby ze Zaklínače. První bych měla dokončit sukubu, jelikož akce, na kterou ji plánuji vzít je nejdříve a taky je to technicky nejjednodušší kostým z těch tří. Ráda bych dokončila všechny zmiňované do srpna, kdy odjíždím na akci pro cosplayery a fotografy a ráda bych měla s sebou něco nového. Jestli se pustím do něčeho i poté… to nevím, možná je budu vylepšovat, opravovat a nebo si dám prostě pauzu :)

 
Cosplay Wonder Woman (postava ze stejnojmenného filmu)
Autor fotografie: Roman Čierny
 

8. Jaké se v ČR pořádají pravidelné akce nebo soutěže, kde se může i začínající cosplayer ukázat ostatním v reálu a porovnat svůj um s ostatními?
 
Největší cosplayerskou akcí v ČR je pravděpodobně Animefest, který se pořádá každý rok v Brně. Tam můžete najít dvě různé soutěže - jednu zaměřenou právě na cosplayery, kteří ještě nesoutěžili nebo chtějí začít pomaleji a pak druhou, hlavní soutěž, kde soutěží ti nejlepší z Česka o postupy do soutěží v zahraničí.
 
Poté je třeba cosplay soutěž i na Advíku, což je menší akce pořádaná v Praze a menší cosplay soutěže můžete najít i na dalších anime akcích, nebo ale například i na Trpasliconu.


9. Jaký YouTube kanál bys doporučila do začátku těm, co přemýšlí, že by se cosplay začali věnovat?
 
Bohužel v tomto směru znám pouze videa a kanály v anglickém jazyce. V tom případě mohu doporučit pro práci s EVA pěnou například kanál Evil Ted Smith nebo Punished Props Academy. Coregeek má zase třeba skvělou sérii videí o práci s airbrushem. Kamui cosplay a Lightning cosplay pak mají videa, kde ukazují, jak vytvářejí celé kostýmy. Pokud hledáte něco konkrétního, je určitě dobré to nejprve zkusit najít, protože je šance, že to už někdo vyrobil a možná na to vytvořil i návod, nebo vzor, který si můžete stáhnout a celou práci vám tak usnadní. Videí na YouTube je jinak dnes už spousta.
 
 
Cosplay Yennefer (postava z herní série Zaklínač)
Autor fotografie: Miloš Mladý
 
 
10. Cosplay dnes nemusí nutně znamenat vlastní tvorbu. Některé části nebo třeba i kompletní výbava se dá koupit od jiných lidí, kteří se výrobou tohoto zabývají za účelem prodeje, takže cosplayer se pak může chlubit něčím, co přitom sám nevytvořil. Jaký na to máš názor?
 
Dříve jsem byla ohledně toho hodně vyhraněná a myslela jsem si, že pokud si člověk nevyrobil vše sám, nemohl se nikdy stát profíkem. Naštěstí díky tomu, že jsem měla šanci potkat spousty cosplayerů, kteří za profesionály v komunitě považovat už můžeme a rozhovorů s nimi, jsem tenhle názor dost změnila a nemám vůbec nic proti tomu. Je to spíše o tom, čeho chce samotný člověk dosáhnout. Pokud chce soutěžit, je určitě lepší si toho vyrobit co nejvíce, protože tam se výroba a různé techniky hodnotí nejvíce. Pokud si chce jen užívat nošení kostýmu a roleplay, nevidím vůbec problém v tom si ho celý koupit. Cosplayeři, kteří jsou najímáni firmami na akce, mají někteří celý tým, kdy někdo z nich umí šít, někdo umí 3D tisk, někdo odlévat a dohromady vytvoří naprosto perfektní kostým v rekordním čase, o který jde firmě přednostně. A to by třeba jeden člověk někdy sám prostě nedal. Takže opravdu záleží, kam dotyčný s kostýmem míří a podle toho si ho buď vyrobit, nebo klidně části dokoupit.
 
Samozřejmě pokud se pak chlubí něčím, co nevyrobil a tvrdí, že si to vyrobil sám, je prostě vrchol neslušnosti. Nevidím žádnou hanbu v tom, mít něco, co si člověk sám nevyrobil. Nemusíme všichni umět všechno.

 
Cosplay test Aloy (postava ze hry Horizon Zero Dawn)

 
11. Cosplay je náročný na skladování, protože po pár letech tvorby to už přece jen nějaké místo zabere. Přemýšlela jsi, co budeš za pár let dělat se staršími výtvory? Nebo k nim máš takový vztah, že se raději přestěhuješ do většího, pokud by to začalo být kritické?
 
Jo tak to je opravdu reálný problém. Momentálně je můj nejstarší výtvor ve sklepě a uvažuji, že z něho dostanu materiál, který mohu zrecyklovat a použít na jiný kostým a zbytek vyhodím, jelikož jsem si jistá, že ho už na sebe nevezmu. Zbytek mám zatím uskladněn v krabicích a ve skříni a pokud zjistím, že je už opravdu nenosím a jsem připravena se jich vzdát, možná je zkusím prodat, aby udělaly ještě někomu radost.
 
Do většího se budu muset bohužel časem přestěhovat tak jako tak, bydlíme teď v malém bytě, kdy obývací pokoj, kuchyň, pracovnu i koutek na cosplay máme v jedné místnosti a to úplně nepůsobí dobře. Zvláště, pokud zrovna intenzivně pracuji a všude se válí nitě, kusy látky nebo pěny :) Takže kdyby se objevilo časem místečko na vystavení alespoň jednoho kostýmu, tak ho určitě ráda využiji!
 
 
12. Jaký byl první počítač a první konzole, na které jsi hrála počítačové hry? A na čem nejvíce hraješ dnes?
 
Uf, tak to je záludná otázka… bohužel si na žádné konkrétní specifikace nevzpomenu. Na první počítač jsem se dostala, když mi mohly být možná 4 roky. Byl na něm MS-DOS a hry mi musel vždy nahrát bratránek, protože já jsem to tenkrát sama ještě neuměla. Na konzoli jsem chodila možná už dříve, zhruba ve třech letech (alespoň podle vyprávění mé maminky), o patro výš k sousedům, kteří měli Nintendo a na něm krásného klasického Maria. Také jsme doma měli jednu z těch napodobenin konzolí na kazety z tržnice, kde jsme měli Tetris, Rychlou Rotu a Duck hunt. :)
 
Do nedávna jsem hrála hlavně na počítači, od dětství mě jinak konzole míjely. Ovšem od loňského léta se tohle pomalu mění a hodně teď hraji na PlayStationu a musím říct, že jsem si to hrozně moc zamilovala.
 
 
Cosplay Wonder Woman (postava ze stejnojmenného filmu)
Autor fotografie: Roman Čierny
 
 
13. Můžeš uvést pár her z posledních 5 let, které tě nejvíce bavily? A nějakou klasiku, u které by sis přála novodobé pokračování?
 
Zaklínač 3, Hellblade, God of War, Horizon, Detroit… Hrála jsem mezitím her samozřejmě více, ale musím říct, že tyhle se mi vybavily určitě jako první. A klasiky, to je docela těžké. Těším se určitě na nové Age of Empires a vůbec by mi nevadilo, kdyby oživili opět Age of Mythology. Například Warcraft bych si velmi ráda zahrála jako příběhovou kampaň, než v jeho online verzi. Mafia by si pravděpodobně zasloužila taky trochu jiné pokračování… no, snít můžeme, no ne?

 
14. V které hře (bez ohledu na platformu) si myslíš, že jsi strávila nejvíce času? A hraješ tu hru ještě i dnes, nebo je to pro tebe už uzavřená kapitola?
 
I když miluji příběhy, nejvíce času jsem pravděpodobně strávila v Battlefieldu 3 a 4, který jsem hrála hodně během svého studia na vysoké škole. I když si na ně občas vzpomenu a chybí mi, momentálně nehraji ani jeden a snažím se hrát nové hry. Spoustu času jsem jako mladší strávila i v GTA: Vice City nebo Warcraft III, které jsem hrála opakovaně, ale kolik to mohlo být, nebo jestli to bylo více než v Battlefieldu, to říct nedokážu.
 
 
Cosplay na téma postapocalyptic
Autor fotografie: Miloš Mladý
 
 
15. Sestavuješ si sama počítač z jednotlivých komponent, nebo si vždy koupíš už hotovou PC sestavu? Nebo používáš v rámci PC platformy pouze notebook? Preferuješ Intel nebo AMD? GeForce nebo Radeon?
 
Rozhodně sestavuji sama. Je v tom určité kouzlo, člověk si tu novotu mnohem více užije. Používám dlouhodobě PC, jednu dobu na vysoké jsem byla pouze na notebooku a taky se to dalo. Samozřejmě mít vlastní celé PC je prostě nenahraditelný. Momentálně mám už počítač starší a v něm mám AMD a Radeon. Kdybych kupovala nový dnes, určitě nelpím vyloženě na značkách, ale udělala bych průzkum, co a jak se vyplatí.
 
 
16. Když je cosplay hotový a přijde na řadu tvorba fotek, jak dlouho může takové focení trvat a kolik času mohou zabrat na výsledné fotografii další úpravy ve Photoshopu (viz fotky cosplaye Yennefer a Wonder Woman)?
 
Focení může trvat absolutně v klidu celý den. Já sama se většinou setkávám cca s půlkou dne na focení jednoho kostýmu, aby vše proběhlo v klidu a s dostatkem času. Co se času úprav týče, to by asi lépe odpověděli samotní fotografové, ale například Miloš Mladý, který mi fotil Yennefer, pracuje neskutečně aktivně a rychle. Také záleží, jestli fotograf už ví, co s dotyčnou fotkou provede, nebo to teprve zjišťuje během procesu, což ho samozřejmě spíše zdrží. Můj hodně hrubý odhad je, že takový edit může trvat klidně od 4 hodin a víc. Mezi cosplayerem a fotografem také probíhá nějaká komunikace a fotograf reaguje na případné připomínky cosplayera, takže pokud se mu tam něco nelíbí, může se čas protáhnout. To je samozřejmě už jen a jen o domluvě.

 
Cosplay Wonder Woman (postava ze stejnojmenného filmu)
Autor fotografie: Studio Zahora

 
17. Jelikož cosplayer potřebuje mít pěkné fotky, spolupracuješ se stále stejným fotografem, nebo jich máš několik osvědčených, případně je to dle situace a další fotky tak mohou pocházet klidně od někoho nového?
 
Já hrozně ráda nechávám své kostýmy fotit od více fotografů, protože miluji sledovat, jak každý pojme stejnou věc jinak. Takže spolupracuji s různými fotografy a když mám chuť fotit a nemá čas nikdo, koho znám, tak zkouším hledat i někoho nového. Z tohohle hlediska jsem otevřena určitě i novým kontaktům.
 
 
18. Kterou fotku některého svého cosplaye považuješ za nejlepší z uměleckého/fotografického hlediska a proč?
 
Tohle je hodně těžké a nevím, zda budu moci konkrétně odpovědět. Jak jsem říkala, mám ráda, jak jiní fotografové zpracují postavu jinak a to se těžko srovnává. Co na mě ale například technicky zapůsobilo bylo, když jsme s Mateuzsem Zahorou šli fotit Wonder Woman k fontáně v pražském parku v totální tmě v domnění, že bude osvětlená. No, nebyla. Byla opravdu černo černá tma a fotograf měl naštěstí sebou externí záblesky. Co dokázal vykouzlit v takovém prostředí a podmínkách nakonec je neskutečný.
 
Dále jsme fotili například s Romanem Čiernym v lomu nedaleko Vyškova a počasí bylo jedno z nejhorších, jaké asi mohlo pro externí focení být - šedo, tmavo až mlhavo, mírně pršelo, všude bahno. I přesto ale dokázal fotky vytáhnout tak, jak jsem si to ani nedokázala představit.

 
Cosplay test Ashe (postava ze hry Overwatch)

 
19. Jelikož cosplay není jen o kostýmu a make-upu, ale také o pózování, jak často se stává, že by fotograf neznal postavu, kterou cosplayer představuje? Nebo snad v případě, že jde o předem domluvené focení, má fotograf před sebou vždy i nějaký podkladový materiál s obrázkem dané postavy, aby přesně věděl, jak by měla daná póza vypadat?
 
Nestává se to často. Někdy si ale postavu mohou splést s jinou, pokud jsou si podobné, to se mi již stalo :) Ale spíše to je u fotografů, co si vás vycvaknou na rychlo někde na akci. Pokud se domluvíte s konkrétním fotografem, většinou i on ví, o jakou postavu se jedná a podívá se na nějaké základní reference k ní. Nejlepší je ovšem, pokud cosplayer i fotograf spolupracují a oba si najdou pózy nebo situace dané postavy, které by chtěli ztvárnit. Pak si spolu sednou a domluví se, na co se zaměří.
 
 
20. Máš nějaké tipy na technické vybavení pro fotografické nadšence, kteří by se chtěli začít věnovat fotografování cosplayerů?
 
Řekla bych, že to není nijak zvlášť odlišné od focení normálních postav a portrétů. Pokud je člověk začátečník a nemá výbavu, rozhodně mohu doporučit klasický portrétní objektiv 50mm, který dělá krásný efekt ostrého obličeje a rozostřeného pozadí. Pokud to chce člověk vzít na vyšší level, je dobré mít nějaké blesky navíc a nebo barevné filtry, které může použít pro pěkné barevné dokreslení postavy a může se mu také velmi hodit v následném editu fotografie - například fialová pro fialové kouzlo a podobně.

 
Cosplay Wonder Woman (postava ze stejnojmenného filmu)
Autor fotografie: Studio Zahora

 
21. Jelikož se sama zajímáš o fotografování, čím vlastně fotíš? Je pro tebe důležitý výrobce, nebo vybíráš fotoaparát jen podle specifikací?
 
Moje první zrcadlovka byla Canon 450D, kterou vlastním dodnes. Časem jsem z digitální zrcadlovky přešla na analogové foťáky a tam fotím na Zenit, Flexaret, Prakticu nebo Lomo. Momentálně šetřím na nové tělo digitální zrcadlovky a to bych si moc přála přejít na Full Frame, takže to šetření ještě chvilku potrvá :) Každopádně výrobce pro mě důležitý vyloženě není, když jsem se poprvé rozhodovala, zda Nikon nebo Canon a specifikace byly takřka totožné, nakonec rozhodlo to, jak mi který seděl v ruce. Mám ovšem už nyní nakoupenou výbavu pro Canon, takže zůstávám u něj.
 
 
22. Nejdůležitější otázka na konec: James T. Kirk nebo Jean-Luc Picard? 
 
Kirk je sice fajn, ale já říkám Picard! :) 

 
Cosplay Yennefer (postava z herní série Zaklínač)
Autor fotografie: Photo Kay

 
A jsme na konci. Děkuji za zajímavé odpovědi a přeji úspěch v další tvorbě.
 
Live long and prosper! 
 
Pokud Vás Shial zaujala, podívejte se i na její profil na Instagramu nebo Facebooku.
Který z výše uvedených cosplay od Shial se Vám nejvíce líbí?
V anketě šlo hlasovat od 27.3.2019 do 30.6.2019. Počet hlasujících: 47
Aloy2 %
Ashe2 %
Geralt0 %
Postapocalyptic9 %
Wonder Woman13 %
Yennefer74 %
reklama