reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cougar CMD: zdroje s regulací pro ventilátory

13.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Cougar CMD: zdroje s regulací pro ventilátory
Cougar si připravil zdroje s neobvyklou funkcí, která nám umožní pomocí příslušného softwaru ovládat otáčky ventilátorů připojených přímo na speciální výstupy vedle obvyklých konektorů modulární kabeláže.
Napájecí zdroje Cougar CMD Digital přichází ve dvou verzích s výkonem 500 a 600 W, takže jsou určeny pro střední třídu počítačů PC. Jejich specialitkou je přitom integrovaný regulátor otáček pro ventilátory a software, který umožní provést příslušná nastavení. Tento regulátor má bohužel pouze dva třípinové konektory, ovšem snad nebude problém na něj pomocí adaptérů napojit i více ventilátorů. Záleží pouze na tom, jakou zátěž tyto výstupy snesou. Na další konektor můžeme připojit teplotní čidlo a poslední poslouží k propojení zdroje s počítačem, aby existovalo datové spojení.





Samotné zdroje nabízí jednu +12V větev, která u 500W modelu snese 40A zátěž a u 600W modelu pak až 49 A. Jako obvykle tak je téměř veškerý výkon rezervován pro +12 V, neboť ty využívá procesor i grafické karty. Pro chlazení se využívá 140mm ventilátor, samozřejmě také s regulací otáček dle zátěže. Co se týče efektivity, zdroje mají certifikaci 80 Plus Bronze a také nabízí veškeré obvyklé ochrany (OCP, SCP, OVP, UVP, OPP).

Hlavní ATX svazek je připájen napevno, ale PCIe a kabely pro úložná zařízení a jiné jsou modulární. Máme tu tak celkem tři konektory Peripheral Power (aka Molex), pět SATA Power (šest u 600W modelu), dva osmipinové PCIe (6+2) a samozřejmě i ATX plus 8pinové přídavné napájení procesoru.





Dodávaný software neslouží pouze pro regulaci ventilátorů. Dokáže sledovat také spotřebu, efektivitu, teplotu a zátěž procesoru a doufejme že i regulovat otáčky v závislosti na teplotách snímaných zmíněným senzorem.

Zdroj: PC Perspective
reklama