reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cray ohlásil nové superpočítače zaměřené na AI

12.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Cray ohlásil nové superpočítače zaměřené na AI
Společnost Cray se s novými superpočítači CS-Storm 500GT a CS-Storm 500NX zaměřuje především na umělou inteligenci, a tak není divu, že použije i hardware firmy NVIDIA. Nejnovější Volta to však nebude.
To je celkem pochopitelné, protože akcelerátory Tesla V100 byly představeny v tomto týdnu, a tak se Cray CS-Storm 500GT a CS-Storm 500NX musí spokojit s generací Pascal, a to také na akcelerátorech Tesla (P40 a P100).





CS-Storm 500GT podporuje oba zmíněné akcelerátory v max. deseti kusech (max. 400 W a NVLink nechybí), ovšem vedle nich také konkurenční Intel Knights Landing nebo FPGA od Nallatech. Vše pak běží pod taktovkou procesorů Intel Xeon založených na generaci Skylake. Verze CS-Storm 500NX je slabší s procesory Xeon E5-2600 v4 a maximálně osmi Tesla P100 (max. 300 W)





Cray tyto počítače určil zákazníkům, kteří je budou využívat především k trénování hlubokých neuronových sítí, kterých na dnešním trhu jistě není málo a především mají zájem o řešení NVIDIE. Dokazuje to i seznam TOP500, kde jsou nejvýkonnější superpočítače světa. Celkem 86 z nich využívá některý z dostupných akcelerátorů a právě z tohoto počtu je plných 60 založeno na akcelerátorech s čipy Fermi, Kepler nebo Pascal. Druhý je Intel s akcelerátory Xeon Phi, které jsou jen ve 21 systémech.

AMD přirozeně doufá, že si také uzme aspoň kousek tohoto velice lukrativního trhu díky akcelerátorům založeným na architekturách Polaris a Vega, ale ty se ještě nedostaly na trh.

Zdroj: Extremetech
reklama