reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Crew Dragon od SpaceX letos poletí do vesmíru se čtyřmi civilisty na palubě

2.2.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Crew Dragon od SpaceX letos poletí do vesmíru se čtyřmi civilisty na palubě
Společnost SpaceX plánuje budoucnost letů do vesmíru s lidskou posádkou. Ještě tento rok by měla startovat mise Inspiration4, v rámci níž se do vesmíru na palubě lodi Crew Dragon podívají čtyři lidé z řad veřejnosti.
Soukromá společnost Elona Muska, SpaceX, v roce 2020 vynesla na Mezinárodní vesmírnou stanici první astronauty na palubě Crew Dragon. Kromě profesionálních astronautů má ale SpaceX v plánu vynášet do vesmíru a na ISS také komerční posádku. Už ke konci tohoto roku má společnost Elona Muska za cíl odstartovat z Kennedyho kosmického střediska na Floridě misi Inspiration4, při které má kosmická loď Crew Dragon vynést na zemskou orbitu posádku složenou kompletně z civilních astronautů. 
 
 
Jedním ze čtyř pasažérů na Crew Dragonu bude Jared Isaacman, zakladatel a CEO Shift4 Payments, který bude celou misi financovat. Dvě další místa by měl poskytnout osobám z řad veřejnosti, jejichž totožnost zatím ještě není známa. Hlavní cíl této mise bude získání finančního obnosu pro dětskou nemocnici St. Jude Children’s Research Hospital v USA, a proto jedním ze způsobů, jak se stát členem posádky mise Inspiration4, je přispění na tuto instituci. Poslední, čtvrté volné místo věnoval Jared Isaacman této nemocnici, přičemž pasažér už byl vybrán z řad zaměstnanců, ale zatím ještě nebyl oficiálně představen. Kosmická mise tak bude poprvé v historii tvořena pouze z civilní posádky. 
 
Každý z členů posádky této mise do vesmíru bude od SpaceX samozřejmě patřičně proškolen, speciální kurzy se budou zaměřovat například na orbitální mechaniku nebo na správný pohyb a vykonávání činností ve stavu beztíže. Důležitý bude také trénink pro používání skafandru nebo cvičení nouzových stavů a mise bude společností SpaceX po celou dobu podrobně monitorována. 
 
Kromě mise Inspiration4 má SpaceX v plánu ještě druhý komerční let s civilní lidskou posádkou. Začátkem příštího roku se mají čtyři osoby vypravit na deset dní na Mezinárodní vesmírnou stanici. Tato cesta na ISS pak každého pasažéra vyjde na nemalou částku 55 milionů dolarů, což je více než 1,2 miliardy Kč. 
 


reklama