reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Crucial odhalil 128GB moduly LRDIMM

6.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Crucial odhalil 128GB moduly LRDIMM
Pro paměťově velice náročná zařízení si společnost Crucial připravila moduly LRDIMM, které jsou pokryty mnoha paměťovými čipy DDR4 od Micronu, díky nimž každý z nich nabízí kapacitu 128 GB. 
Kapacita modulů DIMM jde utěšeně nahoru, což aktuálně dokazuje společnost Crucial ve spojení s Micronem. Právě Micron jako jeden z výrobců pamětí typu RAM má na tom největší podíl, zatímco Crucial vzal na sebe jejich aplikaci na modulu LRDIMM. 
 
 
Aby bylo jasné, o co v případě LRDIMM (Load Reduced DIMM) jde, pak o nich můžeme mluvit v souvislosti s RDIMM (Registered DIMM). Takovéto paměti mají registr mezi sebou a paměťovým kontrolerem na straně CPU. Díky tomu je kontroler méně energeticky zatěžován a je umožněno, aby výsledný systém mohl mít více paměťových modulů, než by bylo bez registru možné. Paměti bez registru, tzv. unbuffered DIMM (UDIMM) přitom využíváme běžně v osobních počítačích. 
 
 
Pak tu tedy máme LRDIMM, které využívají paměťový buffer, přes nějž tečou veškerá data mezi kontrolerem procesoru a paměťmi, takže procesor nemá k samotným pamětem přímý přístup. Kvůli čemu se taková věc využívá? Pokud máte už za sebou stavbu pěkné řádky počítačů, jistě si jste vědomi všemožných problémů s paměťmi, které typicky rostou společně s vyšším počtem modulů DIMM zapojených v desce. V takovém případě je obvyklý lék na potíže vedle prohazování modulů také snižování pracovního taktu a naopak volnější časování. 
 
To je ještě daleko závažnější problém u serverů, kde se využívá mnohem více paměťových modulů než na desktopech a právě díky komunikaci přes paměťový buffer je možné oproti RDIMM ještě více snížit energetickou zátěž paměťového kontroleru v procesoru a umožnit provoz vyššího počtu paměťových modulů běžících na vyšších taktech, neboť ty obvykle vyžadují také silnější napájení. 
 
Nové paměti od Crucial tak mají dokázat pracovat na taktech DDR4-2666 MHz, což ve srovnání s tím, co máme k dispozici na PC není nic moc, ale opět, zde jde o servery a výrobce uvádí, že konkurenční produkty jsou rády i za základních 2133 MHz. Samozřejmostí je pak u takovéhoto produktu podpora ECC. 
 
Ohledně samotných paměťových čipů v pouzdrech je tu také jeden důležitý fakt, a sice nasazení spojů TSV (Through-Silicon Via). Jde o vertikální spoje propojující jednotlivé navrstvené čipy, a to přímo skrz ně, namísto aby byly čipy spojeny po okrajích. To umožnilo dosáhnout vyšší paměťové hustoty na danou plochu a stojí za zmínku, že TSV jsou využity i v  pamětech HBM1 a HBM2. Micron tyto paměti vyrobil 20nm procesem a každé pouzdro skrývá čtyři (4-Hi stack). 
 
Aktuálně si Crucial své nové 128GB LRDIMM cení na 3999 dolarů.
 


reklama