reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Crucial varoval, že farmaření Chia ruší záruku na SSD, poté zprávu upravil

21.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Crucial varoval, že farmaření Chia ruší záruku na SSD, poté zprávu upravil
Společnost Crucial vyvolala na konci minulého týdne pozdvižení, když nejdříve upozornila na to, že využití jejích SSD pro jakoukoliv těžbu kryptoměn znamená, že se tím jejich majitel připraví o záruku. Jak to dopadlo?
Zajímavý názorový veletoč tak předvedla společnost Crucial, která na svých stránkách zveřejnila text o farmaření kryptoměny Chia či obecně kryptoměn, ale Chia je zatím právě jediná, které se to přímo týká. Aktuálně už je text po úpravě, ovšem dříve se v něm doslova psalo o ztrátě záruky v případě, že SSD Crucial použijeme pro jakoukoliv těžbu kryptoměn. 
 
 
Dle tohoto vyjádření bychom tak technicky měli přijít o záruku na SSD i v případě, že je využijeme v počítači, na němž se těží třeba Ethereum, což je pochopitelně nesmysl a nesmysl je to nakonec i ve spojení s kryptoměnou Chia. 
 
V případě farmaření Chia se SSD využívají obvykle pro tvorbu plotů, nejčastěji cca 100GB souborů plných hashů, které se poté přesunou na vysokokapacitní úložiště, a to typicky na pevné disky. Tvorba jednoho plotu ale představuje mnohonásobný objem zápisu ve srovnání s výslednou kapacitou souboru a pokud nějaké běžné SSD využíváme pro takový účel nepřetržitě, můžeme očekávat, že bude mít velice krátkou životnost počítanou i v jednotkách měsíců. Čili je nesporné, že takové využití běžným SSD nesvědčí. 
 
Na druhou stranu, výrobce SSD by v podstatě nemuselo zajímat, jakým způsobem jejich zákazníci svůj hardware využívají a neměli by varovat, že pokud SSD nebudou "využívána normálním způsobem" (čili nejde jen o farmaření/těžbu), zákazník přijde o záruku. Ta se totiž obvykle řídí dle dvou hlavních podmínek, a to nevyjímaje produkty firmy Crucial. Jednak jde o klasickou záruční lhůtu, která může trvat třeba pět let a pak jde o celkový objem zápisu, který si SSD zaznamenává a po jeho překročení záruka pozbyde platnosti nehledě na to, zda bylo SSD koupeno před pěti lety nebo před půl rokem. 
 
Takové podmínky jsou pochopitelně naprosto postačující a výrobce SSD by vůbec nemělo zajímat to, jakým způsobem bylo stanoveného limitu v celkovém objemu zápisu dosaženo. To ostatně firma Crucial uznala, neboť právě už jen výše uvedené dvě podmínky (lhůta a limit zápisu) aktuálně zmiňuje namísto původního textu. 
 
Společnost Crucial v odpovědi na dotazy oznámila, že na záručních podmínkách se nic nemění a že výše uvedený text se na jejích stránkách objevil omylem. Zřejmě byl někdo až příliš horlivý ve snaze "informovat zákazníky ohledně rizik spojených s aplikacemi vysoce zatěžujícími SSD". 
 


reklama