reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cyberpunk 2077 má pozoruhodně mírné nároky na hardware

21.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Cyberpunk 2077 má pozoruhodně mírné nároky na hardware
Pokud bych si mohl tipnout, zda Cyberpunk 2077 bude hardwarově méně, či více náročná hra, sázel bych spíše na to druhé. Ve skutečnosti je ale studio CD Projekt Red v tomto ohledu pozoruhodně mírné. Posuďte sami. 
Grafika hry Cyberpunk 2077 se dosud ukazovala jako velice slušná a navíc se počítá s podporou ray tracingu, takže se dalo počítat s tím, že mezi doporučené specifikace probojuje i nějaká ta GeForce RTX. Ale to ani vzdáleně. 
 
 
Především budeme potřebovat systém Windows 10 či 7 s DirectX 12 (ano, i pro sedmičky je v omezené podobě k dispozici DX12) a dále 70 GB volného prostoru na disku, nebo lépe na SSD. Z hlediska procesorů a grafických karet je to ale výlet do minulosti. 
 
 
Minimální konfigurace zahrnuje 3. generaci Core i5 anebo ještě FX (Bulldozer) od firmy AMD, dále 8 GB systémové paměti a grafiku na úrovni GeForce GTX 780 či Radeon RX 470. To není tak neobvyklé, ovšem aby doporučená konfigurace pro moderní AAA hru nesla Ryzen 3 3200G, GeForce GTX 1060 6 GB anebo Radeon R9 Fury, to se jen tak nevidí. 
 
Pochopitelně je třeba počítat s tím, že na doporučené sestavě tuto hru budeme moci provozovat spíše ve Full HD při rozumných detailech. Ostatně minimální a doporučené sestavy jsou velice obecné pojmy a schovat se mezi ně může cokoliv, pokud výrobce zároveň nespecifikuje i rozlišení, nastavení kvality a cílovou snímkovací frekvenci. A toho se od CD Projekt Red opravdu nedočkáme. V takových případech ale také obecně platí to, že doporučená konfigurace představuje právě Full HD, vysokou (ale ne nutně nejvyšší) kvalitu a cílových 60 FPS. Ale kdo ví? 
 
Zajímavé je, že se vůbec nedozvídáme o konfiguraci nutné pro provozování verze s RTX, za čímž mohou stát dvě věci. RT v Cyberpunk 2077 by jednak mělo fungovat i na konzolích a kartách s RDNA 2 a zde by se tak mohly v požadavcích těžko specifikovat karty, které jsou ještě samy pod informačním embargem. A pak mohou mít tvůrci prostě a jednoduše zájem na tom, aby hardwarové požadavky mohly odradit co nejmenší skupinu potenciálních zákazníků. 
 
Server Hexus také poukazuje na zajímavý fakt o tom, že hlavní příběhová linie v Cyberpunku 2077 bude kratší než ve hře The Witcher 3. A to prý kvůli tomu, že si lidé autorům stěžovali na její přílišnou rozsáhlost, což potvrzují i data, která mají v CDPR k dispozici. Ta říkají, že mnozí lidé se Zaklínačovi dostali opravdu daleko, ale ne až na konec. V jistý moment je to prostě přestalo bavit, a to by je ještě mohly čekat datadisky.  


reklama