reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další EVGA GTX 1080 vzplála i ve videu

4.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Další EVGA GTX 1080 vzplála i ve videu
Kauza s nedostatečně chlazenými měniči napětí na kartách EVGA s moderními čipy GeForce "Pascal" k nelibosti této firmy zatím neutichá. Objevilo se také video, v němž je vzplanutí v napájecí části karty zdokumentováno.
Problém s nedostatečně chlazenými měniči napětí se ukázal na kartách EVGA NVIDIA GeForce GTX 1080 & GTX 1070 a dle souboru vydaných opravných BIOSů, jež upravují nastavení výkonu ventilátorů, se tento problém může týkat i nižších řad GTX 1060 se 3 i 6 GB paměti. Firma chtěla prý ušetřit na teplovodivých podložkách, což se jí nyní krutě vymstilo. Pokud je to skutečně pravda a za tím vším stojí pouze snaha firmy EVGA ušetřit na materiálu, pak si nezaslouží nic jiného, než sníst, co si nadrobila.





My se nyní můžeme podívat na to, jak vypadá průběh onoho fatálního poškození karty, které vyhoří měniče napětí. To se týká všech karet EVGA s uvedenými čipy a dvěma ventilátory, až na řadu Classified. To znamená konkrétně GTX 1080 a 1070 řad ACX, SC, FTW a FTW DT.


S videem přišel Michael Duncan, který natočil svou EVGA GeForce GTX 1080 řady FTW, již měl ve svém počítači asi měsíc, v jehož průběhu pracovala bez problémů. Jednoho dne ale přišel domů a zjistil, že jeho počítač se najednou nechce spustit, a tak započalo obvyklé kolečko, v němž se snažíme zjistit, co je příčinou. To znamená vypojování jednotlivých komponent, prohazování pamětí, atp. Zaměřil se také na grafickou kartu, která měla v té době sice vypojeno přídavné napájení, ale i energie ze slotu PCI Express stačila k tomu, aby načnuté VRM nejdříve začmoudily a následně rychle a krátce vzplanuly. Krátce před tím se na chvíli roztočily i ventilátory a zapnuly všemožné LED na kartě.

Duncan k tomu uvedl, že jeho počítač se odmítal zapnout vždy, když byla instalována grafická karta, na které v té době nebylo viditelné žádné poškození. Věděl pochopitelně o problémech karet EVGA, a tak se rozhodl své snahy najít problém natočit na video. Zachytil tak přesně okamžik, kdy to VRM už vzdaly. Profesionální overclocker vystupující pod přezdívkou buildzoid k tomu uvedl, že takový průběh je pro selhávající VRM zcela typický.

Vypadá to tak, že EVGA má zaděláno na problém a její grafické karty jsou "časované bomby", které asi nespouští jen extrémní zátěž Furmarku, ale i běžný provoz (i když nevíme, co všechno pan Duncan na své kartě dělal). Ostatně karty se mají přehřívat i při testování ve FireStrike, který už se za extrémní test jako Furmark rozhodně považovat nedá. Takže by EVGA mohla začít uvažovat nad tím, že je začne sama aktivně svolávat k opravě a nebude jen uživatelům nabízet tepelné podložky zdarma.

Zdroj: wccftech

reklama