reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další generace APU bude vyráběna 28nm procesem

19.10.2012, Jan Vítek, aktualita
Další generace APU bude vyráběna 28nm procesem
AMD po představení nových APU Trinity (desktopové čipy série A) už samozřejmě pracuje na další generaci. Tou bude již třetí s kódovým označemím Kaveri (po Llano a Trinity), kterou má vyrábět firma Global Foundries pomocí 28nm procesu. Dočkat...
AMD po představení nových APU Trinity (desktopové čipy série A) už samozřejmě pracuje na další generaci. Tou bude již třetí s kódovým označemím Kaveri (po Llano a Trinity), kterou má vyrábět firma Global Foundries pomocí 28nm procesu.





Dočkat bychom se měli nových procesorových jader Steamroller a konečně už GPU architektury Graphics CoreNext (GCN), která je u desktopových samostatných grafik AMD aktuální už bezmála rok. Krom toho prý AMD chystá také nízkospotřebové verze, čili nástupce Brazos a Brazos 2.0, a to konkrétně čipy Kabini s procesorovými jádry x86-64 architektury Jaguar (nástupce Bobcat použitých u Brazos).

Kabini má být také už pravý SoC (System on Chip), který kromě CPU, GPU a funkcí bývalých northbridgů ponesou také čipset FCH, což dovolí snížení nároků na prostor plošných spojů. Počítače tak budou moci být ještě menší, i když pak už jsou další limitující faktory, jako například nutný prostor pro chlazení, úložná zařízení a rozhraní.

A nakonec zpráva hovoří o ultra low power APU s označením Temash. Půjde také o SoC, čili něco jako Kabini, ale s ještě nižší spotřebou. Hovoří se o 5W a méně, ale velkou neznámou je výkon, i když maximum 5 W je na celou x86 platformu v každém případě velmi dobré.

Zdroj: techPowerUp
reklama