reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další miliardová akvizice? Qualcomm + NXP Semiconductor

3.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Další miliardová akvizice? Qualcomm + NXP Semiconductor
Po zprávě o chystané akvizici firmy Twitter tu máme další informace o chystaném mnohamiliardovém obchodu. Figurovat v něm bude společnost Qualcomm, která prý plánuje za 30 miliard dolarů koupit NXP Semiconductor.
Qualcomm je známý gigant na moderním telekomunikačním trhu a je znám především pro svá SoC využívaná v modemech, telefonech, tabletech a zkrátka ve stovkách milionů zařízení po celém světě. Qualcomm je tak gigant na svém poli a jako takový by měl mít dostatek prostředků na to, aby si koupil i ne moc známou společnost NXP Semiconductor, která by jej měla vyjít přinejmenším na 30 miliard dolarů. K čemu by mu mohla být?





O akvizici se zmiňuje deník Wall Street Journal, dle nějž už mezi firmami probíhají rozhovory a ty ještě potrvají pár měsíců, pokud budou úspěšné. NXP Semiconductor je velká firma zaměstnávající na 45 tisíc lidí po celém světě. Zaměřuje se na oblasti Internet věcí, zařízení pro RFID a úsporná zařízení pro bezdrátovou komunikaci obecně. Je to také firma, která nám společně se Sony a Nokií přinesla technologii NFC (Near Field Communication).




Freescale Semiconductor < NXP Semiconductor < Qualcomm


Toto načasování akvizice NXP Semiconductor je však velice zvláštní vzhledem k tomu, že právě ta sama nedávno dokončila akvizici firmy Freescale Semiconductor, která působila ve stejné oblasti. Co ale bude mít velký Qualcomm z akvizice NXP? Jde jednak to klíčové patenty z oblasti různých typů bezdrátových technologií, přičemž sám Qualcomm vydělává velké peníze na licencování svých technologií. Dále může mít zájem o Internet věcí, integrované počítače a systémy pro autonomní řízení, kde je NXP úspěšné a pro Qualcomm by to přineslo rozšíření záběru. Už jen samotná akvizice by Qualcomm hned dostala na první pozici mezi dodavateli automobilových čipů.

Zajímavé je také srovnání obou firem a jejich základních údajů. Qualcomm je totiž dle počtu zaměstanců (33 tisíc) menší firma než NXP (45 tisíc), takže je jasné, že klasická akvizice by nebyla snadný úkol. Nicméně Qualcomm je na tom z hlediska financí daleko lépe. V minulém roce utržil přes 25 miliard dolarů oproti 6 miliardám, nicméně mluví se o tom, že pokud rozhovory mezi firmami někam povedou, vůbec to nemusí být akvizice NXP, ale třeba "jen" vytvoření nového podniku se společnou účastí (joint venture) nebo jiná forma strategického partnerství. To ještě uvidíme.

Zdroj: WSJ
reklama