reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další pozitivní zpráva pro výrobu čipů: materiálu ABF má být letos už dostatek

25.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Další pozitivní zpráva pro výrobu čipů: materiálu ABF má být letos už dostatek
Loni jsme se několikrát otřeli o téma nedostatku materiálu zvaného ABF. Jde o zkratku pro Ajinomoto Build-up Film, nezbytnou věc používanou pro pouzdření počítačových čipů, která stála a stále ještě stojí i za nedostatkem GPU. 
ABF (Ajinomoto Build-up Film) je speciální velice odolná a tepelně stálá izolační pryskyřice, která se používá pro výrobu samotných pouzder procesorů, GPU a jiných čipů, a to konkrétně pro tvorbu tzv. "build-up substrate", čili destiček s více vrstvami spojů, které zajistí propojení samotných čipů s plošným spojem či paticí. Zdaleka nejde o tu nejvíce "sexy" součást počítačových čipů, ale i tak je to dnes naprosto nenahraditelný materiál, bez nějž se výroba neobejde. 
 
 
O nedostatku ABF se mluvilo už na začátku minulého roku a později se nedostatek této pryskyřice uváděl jako jedna z příčin celosvětových problémů s chybějícími kapacitami a zmíněn byl také v souvislosti s Intelem. Nešlo tak pouze o výrobu samotných čipů v podobě křemíkových waferů, ale také o kapacity pro jejich testování a pouzdření včetně potřebných materiálů.
 
Právě Intel a vedle něj i AMD začali loni více investovat právě do výroby potřebných substrátů a celkově do zvýšení kapacit pro pouzdření čipů, což by teprve mělo přinést své ovoce. Samozřejmě nevíme, zda je to přímý důsledek akce i těchto dvou firem, nicméně ze zprávy serveru DigiTimes se dozvídáme, že nedostatek materiálu ABF by měl někdy v polovině tohoto roku už zcela pominout. 
 
ABF se ale prý nedostávalo už v roce 2020 a situace se nezlepšila ani v celém minulém roce, na což hlavní výrobci jako Unimicron Kinsus Interconnect Technology či Ibiden v některých případech reagovali urychlenou výstavbou nových továren a právě ty by měly letos nedostatek konečně vyřešit. Krom toho však tato zpráva tvrdí i to, že vyřešení problému s ABF by mělo mít přímý vliv na nabídku grafických karet, která se má v druhé polovině roku výrazně zvýšit, ostatně jde o informace, které mají pocházet od AIB výrobců ASRock a TUL (PowerColor). Nicméně to už zřejmě zasáhne přinejlepším jen konec éry grafických generací RDNA 2 a Ampere, pokud jde tedy o výkonnější karty. Slabší verze jistě budou v nabídce ještě řadu měsíců po nástupu prvních RDNA 3 a Lovelace. 
 
Ovšem v tomto ohledu není nic zaručeno. Server THW loni hlásil, že nedostatek ABF může skončit právě ještě v roce 2021, zatímco singapurské Business Times později varovaly před pokračujícími problémy s dodávkami, které mohou přetrvat až do roku 2025. Takže si raději ještě počkejme na to, jaká bude realita. 


reklama