reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další stovka potenciálních exoplanet, jedna je relativně blízko

14.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Další stovka potenciálních exoplanet, jedna je relativně blízko
Astronomové si připisují další desítky nově objevených potenciálních exoplanet, z nichž však mnohé ještě zbývá více prozkoumat a povýšit na kandidáty. My ale budeme mluvit především o exoplanetě v GJ 411, která se nachází pouhých 8,3 světelných let od Země.
Exoplaneta v systému GJ 411 se tak má nacházet u hvězdy, která je k nám pátá nejbližší. GJ 411 je spíše znám jako systém Lalande 21185, který je od nás vzdálený 8,3 světelných let. Před ním je už jen Wolf 359, WISE 0855−0714, Barnardova šipka a pochopitelně Rigil Kentaurus, jak se nově oficiálně jmenuje Alfa Centauri. GJ 411 byla společně s další stovkou cizích světů objevena díky 20leté mravenčí práci obsluhy přístroje HIRES (High Resolution Echelle Spectrometer) v havajské Keck Observatory. Ten pro objevování exoplanet nebyl přímo stavěn, ale ukázal se, že k tomu může být dobře využit. Používá se k tomu dobře známá metoda měření oscilace mateřské hvězdy (Radial Velocity - RV), čili gravitačního vlivu exoplanet, které HIRES tedy nedokáže sledovat přímo. V současnosti je ale už úspěšnější teleskop Kepler, který používá tranzitní metodu. Ta ovšem vyžaduje, aby byl cizí systém orientován tak, že planety v jedné chvíli z našeho pohledu trošku zastíní své slunce. I tak už ale jde počet exoplanet nalezených Keplerem do tisíců.

Astronomové využili na 61.000 měření při sledování více než 1.600 hvězd a autoři říkají, že jde o nejobsáhlejší soubor materiálů pro sledování exoplanet pomocí metody RV. Ke cti jim slouží to, že svá měření dali volně k dispozici dalším astronomům.




umělcova představa o exoplanetě v systému GJ 411


Počet nově nalezených tzv. kandidátů na exoplanety je 60 a pak je tu dalších 54 "slibných známek", jež je potřeba ještě dále prozkoumat, než budou "povýšeny". GJ 411 tak má obsahovat planetu, která má alespoň 3,8krát vyšší hmotnost než Země a pravděpodobně je na jejím povrchu příliš velké teplo na to, aby mohla být obyvatelná. Je totiž příliš blízko u své hvězdy, kterou oběhne jednou za našich 10 dní.

Díky zveřejněným údajům se na kandidáty i na slibné systémy budou moci zaměřit jiní astronomové se svými přístroji pro sledování metodou RV, a to nejlépe s několika naráz. Alespoň v to doufá vedoucí této studie, Paul Butler z Carnegie Institution for Science.

Dnes už registrujeme na 3.450 potvrzených exoplanet, z nichž asi dvě čtvrtiny objevil vesmírný teleskop Kepler. Mnoho tisíc dalších potenciálních exoplanet ale čeká na povtvrzení a mezi nimi i ta v systému GJ 411. Do budoucna můžeme očekávat další přívaly nově objevených světů, o což se zaslouží třeba také evropská mise Gaia, která byla spuštěna už na konci roku 2013. Ta má přinést informace o tisících nových cizích světech, tedy až její práce bude skončena. Další planety pak objeví Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), který poletí do vesmíru na začátku příštího roku.

Zdroj: Space.com
reklama