reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další test Core i7-7700K, tentokrát na Hexus.net

5.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Další test Core i7-7700K, tentokrát na Hexus.net
Server Tom's Hardware se minulý týden rozhodl přinést test procesoru Core i7-7700K z generace Kaby Lake, ačkoliv jej Intel ještě zdaleka ani nepředstavil. Nyní jej následuje další anglicky píšící server, a to Hexus.net.
Přední světové hardwarové servery si tak nic nedělají s tím, že by se měly informace o nových Kaby Lake-S držet pod pokličkou a rovnou nám servírují celé recenze. Díky nim můžeme zjistit, jak si nové procesory, a především pak Core i7-7700K, vedou ve srovnání se starší generací. Hexus.net se rozhodl jej postavit jednoduše proti jeho přímému předchůdci, Core i7-6700K z generace Skylake.





Využil k tomu základní desku Asus Z170 Pro, paměti G.Skill TridentX 32GB (2x16GB), chladič Noctua NH-D15S a operační systém Microsoft Windows 10 (64-bit). Vybral si pak obvyklé testy jako Cinebench, wPrime, AIDA64 a také synetické i praktické herní testy využívající grafickou kartu NVIDIA GeForce GTX 1080.





Co se týče testů samotného procesoru, pak ty všechny dopadly tak, jak ukazuje tento graf. Kaby Lake je tak o několik procent rychlejší než Skylake, což lze přičíst na vrub vyšší taktovací frekvenci, ničemu jinému. To samé platí i pro testy zkoumající propustnost pamětí a v hrách i syntetických grafických benchmarcích vycházejí výsledky také ve prospěch Kaby Lake, ale rozdíl je tak malý, že je na hranici chyby v měření.





Dále tu máme také testy spotřeby a přetaktování. Měření spotřeby už nebylo jako v testech Tom's Hardware doprovázeno záhadnými problémy, a tak tu máme jednoznačné výsledky, dle nichž za mírně vyšší výkon zaplatíme také mírně vyšší spotřebou, a to v zátěži o maximálně 6 W (počítá se spotřeba celé sestavy).

Nakonec byly procesory přetaktovány, a to oba s napětím nastaveným na 1,3 V. Skylake dosáhl 4,6 GHz, zatímco Kaby Lake 4,85 GHz, takže dle očekávání se taktuje trošku lépe. Přetaktování je ale vysoce individuální záležitost, kde záleží, jak dobře vyrobený kus se nám poštěstí koupit, takže dle tohoto nelze soudit. Ve výsledku tak generace Kaby Lake dle těchto testů nabídne výkon generace Skylake s mírně zvýšenými takty a opět se potvrzuje, že není proč se vzrušovat. Můžeme doufat, že o to pravé vzrušení se ale postará AMD a jeho procesory Zen.

Zdroj: Hexus.net
reklama