reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další trik Microsoftu: zavřením okna nezastavíte upgrade na W10

26.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Další trik Microsoftu: zavřením okna nezastavíte upgrade na W10
Aktualizováno: Microsoft se patrně snaží na poslední chvíli donutit co nejvíce lidí k bezplatné aktualizaci na systém Windows 10. Nyní firma sáhla po dalším triku s oknem s výzvou k upgradu, jehož zavřením jsme mu dříve zabránili. To už ale neplatí.
Microsoftí veletoč se změnou fungování aplikace GWX zaujal i přední světové zpravodajské servery. Například PC World to označil za nemravný trik a o věci informovalo také britské BBC, a tak na sebe reakce Microsoftu nenechala dlouho čekat. Brzy se objeví nová verze aplikace, která prý nabídne dobře viditelnou a přístupnou možnost, jak upgrade na Windows 10 odmítnout. Microsoft k tomu řekl, že jej k tomu přiměla negativní zpětná vazba od uživatelů. Aplikace GWX tak bude fungovat jako doposud, ale po jejím zavření se objeví další okno, kde uživatel dostane možnost naplánovaný upgrade zrušit, nebo také přeplánovat. Dále zpráva pokračuje v původním znění.


V posledních měsících jsme mohli sledovat, jak Microsoft postupně zvyšuje tlak na uživatele dosud provozující Windows 7 nebo Windows 8.x. Soubory pro instalaci Windows 10 se začaly bez ptaní rovnou stahovat na cílový počítač, z nového systému se stala doporučená aktualizace a čas od času na uživatele vyskočí okno s její nabídkou. Cílem firmy je dostat Windows 10 na miliardu aktivních zařízení, přičemž chce evidentně stihnout co se dá, než vyprší dříve stanovená roční lhůta. Osobně ale stále nevěřím tomu, že je opravdu rozhodnuto o ukončení možnosti upgradu zdarma na Windows 10, však strašení o konci akce a její náhlé prodloužení je jeden z obvyklých reklamních triků.




starší verze GWX


Co se ale změnilo v aplikaci Get Windows 10 (gwx.exe), kterou ostatně Microsoft průběžně upravuje? Firma bez oznámení změnila jednu malou, ale důležitou vlastnost. Jak je vidět, aplikace nenabízí žádnou přímou možnost odmítnutí aktualizace, kterou můžeme prozatím odsunout díky odkazu (Click here to change upgrade scheme...). Pak je v nabídce Upgrade now (aktualizovat hned), nebo OK, čímž logicky souhlasíme s nastaveným termínem. Nyní ale aktualizaci nezastavíme ani zavřením této aplikace, což dosud fungovalo, takže křížek v pravém horním rohu znamená to samé, jako bychom kliknuli na OK.




nový GWX


Microsoft již od dob Windows 95 ukládá vývojářům aplikací, že by měli brát tento křížek jako způsob pro zavření okna, ne ukončení aplikace, čili na to by se mohl vymlouvat. Něco jiného je ale dosavadní praxe, kde prostě křížek nejčastěji znamená ukončení aplikace a jejích procesů a stejně se chová třeba Internet Explorer, Edge, aplikace Office, čili i samotný Microsoft své doporučení nedodržuje.

Jde ale především o to, že uživatelé si zvykli upgrade odmítat prostým zavřením okna s nabídkou a nemohou sami od sebe tušit, že nyní tímto způsobem potvrdí navržené datum a čas. Musí tak přes GWX Control Panel aplikaci ukončit ručně, nebo ji rovnou ukončit ve správci úloh, což je past především pro ty nezkušené. A jde také ještě o něco. Starší verze GWX (viz vrchní obrázek) nám nedala jinou možnost, jak odmítnout upgrade, než právě kliknutím na křížek, protože nenabídla žádný odkaz pro změnu nastaveného data. Microsoft tak sám naučil lidi klikat na křížek, aby jeho funkci poté potají změnil.

Z dříve neškodné aplikace GWX, která se dala označit za užitečnou, se tak postupem doby stalo něco, co nám připomíná praktiky podvodných aplikací, jež by se daly zařadit do skupinky adware. Je to opravdu cesta, kterou se chce Microsoft vydat?

Zdroj: Extremetech
reklama