reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další výkonná x86 konzole: GDP WIN Max 2021

29.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Další výkonná x86 konzole: GDP WIN Max 2021
V poslední době se roztrhl, či možná zatím jen značně natrhl pytel s herními počítači či konzolemi, které jsou založeny na x86 hardwaru a využívají moderní mobilní platformy firem Intel a AMD. Co nabídne GPD WIN Max 2021?
Mnohé z těchto produktů jsou vyvíjeny s přispěním veřejného financování, čili crowdfundingu a GPD WIN Max 2021 není výjimka. S řadou GDP WIN jsme se přitom na našem serveru už setkali, a to loni v případě GPD Win 3. Nyní přichází podobný produkt, který ale už nepřipomíná konzole typu Nintendo Switch, ale vypadá jako mininotebook s herními ovládacími prvky. 
 
 
V podstatě ale jde o notebook vybavený vcelku běžným hardwarem a nepůjde o nic levného, neboť cena teprve začíná na 999 USD, přičemž tato částka navíc platí jen v rámci kampaně na Indiegogo a poté už půjde o 1250 USD. 
 
Výrobce nám tu dá na výběr mezi dvěma platformami, a sice čipem AMD Ryzen 7 4800U s osmi procesorovými jádry a integrovanou Vegou a procesorem Core i7-1195G7 se čtyřmi jádry a grafikou Xe. Právě tento procesor může dosáhnout taktu až 5 GHz, i když v případě takovéhoto zařízení jde spíše o zajímavost. 
 
 
Koukat se tu budeme na displej H-IPS s úhlopříčkou osm palců a rozlišením 1280 x 800 s 90% pokrytím prostoru DCI-P3. Pod ním najdeme dva malé joysticky Alps, obvyklá tlačítka a také dotykový ovladač uprostřed. Standardní výbava ještě čítá 16 GB paměti LPDDR4-4266 ve dvoukanálovém zapojení, 1TB SSD pro PCIe 3.0 či 4.0, dále pak v případě intelovské verze dva Thunderbolt 4, což AMD mění na dva USB 3.2 typu C. Pak tu jsou ještě dva USB 3.2 typu A, výstup HDMI 2.0, gigabitový Ethernet a 3,5mm audio výstup. 
 
Od které verze ale můžeme očekávat vyšší výkon? Zveřejněna byla řada testů ve hrách běžících v nativním rozlišení displeje a s kvalitou nastavenou na nízkou úroveň. 
 
 
Dle těchto testů se jednoznačně více vyplatí model s procesorem Intel, ovšem výkon půjde celkově ovlivnit uživatelským nastavením TDP limitů, a to 20, 25 či 28 W v případě výkonnějších režimů, anebo 7 W pro co nejdelší výdrž baterie. 
 
Velice zajímavá je tu také možnost upgradu. Pokud totiž někdo vlastní starší verzi WIN Max, může si za 699 USD koupit jen samotnou desku s AMD či Intelem (později po kampani ale už za 837 USD) a tu si sami nainstalujeme.  


reklama