reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Danamics představuje chladič s tekutým kovem

22.7.2008, Pavel Boček, aktualita
Danamics představuje chladič s tekutým kovem
Mladá a u nás dosud neznámá dánská společnost Danamics, založená v roce 2005, představila svůj první chladič pro CPU, nazvaný LM10. Vypadá sice vcelku obyčejně, není nepodobný např. chladičům Thermaltake, avšak zdání klame. LM10 totiž nemá...
Mladá a u nás dosud neznámá dánská společnost Danamics, založená v roce 2005, představila svůj první chladič pro CPU, nazvaný LM10. Vypadá sice vcelku obyčejně, není nepodobný např. chladičům Thermaltake, avšak zdání klame.

LM10 totiž nemá pět obyčejných heatpipe, nýbrž má heatpipe naplněné tekutým kovem, který uvádí v pohyb elektromagnetické čerpadlo na vrcholu chladiče. Elektromagnetické čerpadlo má jasné výhody - malé rozměry, nízká spotřeba a takřka neomezená životnost; drobným problémem by pouze mohly být magnetické emise, to však Danamics jistě vyřešil stíněním.



Dle vyjádření společnosti bude tekutého kovu využívat většina nových chladičů Danamics. Podle nynějších fotografií bude LM10 chlazen pasivně, což zdaleka nevyužívá možností přenosu tepla, je však možné, že Danamics později přidá ventilátor pro profuk jeho 41 žeber. Tak či tak je to dobře, mnoho uživatelů rádo kompletní produkt, mnoho si zase rádo zvolí vlastní ventilátor.

LM10 však má na trh přijít až ve třetím čtvrtletí roku, do té doby budeme muset vydržet se současným chlazením. Zatím také není známo, s jakými mikroprocesory bude LM10 kompatibilní, ale dle tvaru základy lze očekávat, že jej bude přidržovat jednoduchá spona, čili Danamics může přibalit spony pro většinu socketů.

Zdroj: Fudzilla
reklama