reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dánský vědec podezřívá supernovy z ovlivňování klimatu na Zemi

22.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Dánský vědec podezřívá supernovy z ovlivňování klimatu na Zemi
Henrik Svensmark z Dánského národního vesmírného institutu přišel se studií, která pojednává o kosmickém záření, jež má mít tu sílu výrazně ovlivňovat tvorbu mračen na Zemi, a v důsledku tak i celé klima. 
Myšlenka je tedy taková, že vzdálené výbuchy supernov mají tu moc ovlivňovat počasí i klima na Zemi, a to tak, že se podílejí na vzniku mračen. My dobře víme, že umírající hvězda jako supernova uvolní do okolního vesmíru obrovské množství energie a něco z toho ve formě kosmického záření. Jde o vysokoenergetické částice, které tak narážejí do atmosféry Země a otázka pro tým dánských astronomů pod vedením Henrika Svensmarka byla, jaký vliv na ni mají.  
 
 
Většina kosmického záření přichází ve formě atomových jader, která byla zbavena svých elektronů a obvykle jde o jádra vodíku a helia cestující poměrně rychle, a to téměř rychlostí světla. Když narazí do naší atmosféry, vytvoří spršku sekundárních částic, které můžeme na zemi detekovat, a právě tímto způsobem by mohly tvořit mraky. Svensmark dokonce tvrdí, že výbuchy zvláště blízkých supernov mohly stát za některými historickými změnami v klimatu celé Země. 
 
Dánové svá tvrzení zakládají na vlastních experimentech s menší mračnovou komorou zabírající osm metrů čtverečných. Do ní pouštěli nabité částice a mohli pozorovat tvorbu malých mraků. To přirovnávají k ionizačnímu efektu kosmického záření v atmosféře, které může tvořit aerosol a ve výsledku mračna. 
 
Nicméně opravdová míra dopadu kosmického záření na atmosféru, počasí a klima je stále spíše v úrovni spekulací, i když Svensmark si připravil i počítačový model. Právě na jeho základě tvrdí, že "vzdálené kosmické události" mohou na delší dobu změnit průměrnou teplotu na Zemi, a to o několik stupňů a funguje to prostě - čím více kosmického záření, tím více mraků, kvůli nimž se teplota snižuje. Právě to by prý mohlo stát za známým obdobím malé doby ledové mezi lety 1300 a 1900 našeho letopočtu. 
 
Svensmark tak prosazuje myšlenku "kosmoklimatologie", kterou jiní lidé z akademické obce zpochybňují, respektive se ptají, zda kosmické záření vůbec může mít nějaký výrazný efekt, natož aby dokázalo měnit celé klima. Chybí zde také jasná spojitost s pozorováním kosmických událostí v daném období. 
 
Vlivem kosmického záření na atmosféru se zabývají ale také v CERNu, kde zatím nebyla zjištěno nic, co by podpořilo myšlenku o jeho výrazném dopadu na tvorbu mračen či dokonce klima. 
 


reklama