reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Data 1,3 milionu uživatelů sítě Clubhouse se ocitla volně na internetu

12.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
Data 1,3 milionu uživatelů sítě Clubhouse se ocitla volně na internetu
Sociální síti Clubhouse se často vytýká nedostatečné zabezpečení dat, které pramení z benevolentního API. Nyní se na internetu objevila databáze 1,3 milionu uživatelů této služby, která cílí především na intelektuály.
V posledních měsících se hodně mluví o sociální síti Clubhouse, která se snaží být jakýmsi prostorem pro intelektuální diskuze na různá témata. Velkou otázkou, která se ale vznáší nad službou, je její zabezpečení. Nedávno se ukázalo, že API umožňovalo připojovat se k více streamům najednou a ta tak uvolnit mezi uživatele, kteří ještě nebyli pozváni do služby. Obecně se hovoří i o údajích, které při používání služby létají Internetem v "plaintextu". Docela zvláštní pro službu, která se snaží být "něčím extra". Nyní se navíc na internetu objevila databáze údajů 1,3 milionu uživatelů služby.
 
Clubhouse
 
Podle sítě Clubhouse ale nejde o žádný hack nebo únik dat, ale jen o data, která lze veřejně získat pomocí API aplikace. Bylo zde tedy uživatelské ID, skutečné jméno, URL k fotografii uživatele, uživatelské jméno, jméno na Twitteru a Instagramu, počet sledujících a sledovaných, také datum vytvoření účtu a ID uživatele, který poslal pozvánku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama