reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Data jako v bavlnce: Úvod

4.8.2009, Jiří Černý, článek
Data jako v bavlnce: Úvod
V srpnovém tématu měsíce na vás čeká série článků věnovaných nejen tématice zálohování dat. Čeho všeho se vlastně budou konkrétněji týkat a co zajímavého si v souvislosti s touto problematikou můžete na našich stránkách přečíst už nyní?
Žijeme v době, kdy elektronická data patří k těm jednoznačně nejžádanějším obchodním artiklům. Na Internetu se čile obchoduje nejen s rozsáhlými databázemi e-mailových adres a takové informace o konkrétních technologiích už bývají pro mnohé firmy leckdy tím úplně nejcennějším majetkem. Digitální forma sice v mnoha směrech dávno suverénně zvítězila nad šanony a stohy papíru, nicméně tento její prudký nástup na scénu s sebou bohužel přinesl i značný chaos a zmatek.

Desítky odborníků s varovně vztyčeným prstem tak marně upozorňují na zcela nedostatečný přístup k ochraně dat. Celá řada velkých společností kloudně ani netuší, jaká data vlastně mají, kde jsou tyto uložena a kdo všechno se k nim může dostat. Pokud ředitelé a manageři ztrácejí přehled i v tak základních věcech, překvapí nás vůbec, že na otázky bezpečnosti, preventivních plánů pro případ krádeže, zálohování etc. nemají pak čas už vůbec? A co vlastní strategie ukládání dat?



I z těchto důvodů jsme se rozhodli věnovat dané tématice na Světu hardware celé měsíční. Pochopitelně, že několik starších článků už k dispozici máte – námatkou Fénixové kyberprostoru, aneb obnova dat nebo Zálohování stokrát jinak. Rovněž i zásadám práce s dokumenty, respektivé oné výše zmiňované strategii, jsme věnovali obecně pojatý příspěvek o Document Managementu. Přesto v redakci panuje obecné přesvědčení o tom, že zbývá ještě dlouhá řada nevyřčených věcí, které by si naši čtenáři zkrátka přečíst měli.

Případná ztráta dat zamrzí bez rozdílu skutečně každého. Domácí uživatele mohou litovat ztráty oblíbené hudby, videa, nebo fotografií z dovolené. Neopatrní studenti leckdy přijdou o kompletní diplomovou práci těsně před odevzdáním a konečně i pro bohaté firmy totéž znamená obrovské finanční ztráty. Proč však potom tak málo dbáme o jejich ochranu? Kolik lidí pravidelně a efektivně zálohuje? Kolik lidí ví, že by vůbec něco podobného měli dělat?


Několik slov o zálohování


Zálohování dat představuje nejlepší možný způsob, jak předejít jejich nenávratné cestě do křemíkového nebe. Existuje celá řada metod, které v této souvislosti lze použít. Počínaje u vypalování CD, přes USB externí harddisky, až po virtuální úložiště. Každá z nich má jisté své výhody i nevýhody – v jednom z plánovaných článků si je proto rozebereme postupně.



Skutečně podstatné ale podle mě je, aby si nejprve každý z nás uvědomil důležitost zálohování sám o sobě a nedělal to zkrátka jenom tak „z povinnosti“. Zamyslete se nejprve dobře nad tím, jakou cenu pro vás informace uložené v počítači mají. A jak moc by vám vadilo, kdyby ze dne na den zkrátka zmizely. Myslíte, že to není možné? Pravý opak je pravdou.

Potenciálních příčin se totiž najde velmi mnoho a některé jde jen těžko ovlivnit. Výrobní vada, pád zařízení na zem, přepětí v elektrické síti – to je jenom pouhopouhý začátek. Nemálo BFU si data i omylem smaže, přepíše, nebo neudržují svůj operační systém tak dlouho, až je jediným řešením formátování disku. Pěknou paseku nadělá amatérské zacházení s různými čistícími prográmky (typu smažu všechno nač přijdu i když vlastně ani trochu netuším, k čemu je to vlastně systému dobré), nu a někdy vám data z počítače prostě a jednoduše někdo ukradne.


Záchrana dat, aneb ne vše musí řešit firma


Když už jednou opravdu došlo k nejhoršímu, nabízí se otázka - co dál? Ne ke všem problémům je nutné hned přivolat drahého odborníka. Na druhé straně je třeba vyvarovat se paniky a takovým zásahům, které mohou situaci ještě podstatně zhoršit. Například PC u kterého je podezření na poškozený pevný disk už nebudeme raději ani zkoušet spustit. Pokud ale jen odstraníte nedopatřením jistý dokument a někdo v mezičase vysype Koš, nejde ještě o žádnou tragédii a lehce si s tím poradíte, víte-li ovšem jak.



Představíme vám proto několik užitečných freeware utilit, s jejichž pomocí spoustu věcí zvládnete sami (včetně onoho výše zmiňovaného obnovení souborů vysypaných z Koše). A v neposlední řadě se seznámíte se stručným přehledem takových záležitostí, s kterými v případě havárie vřele doporučujeme raději neexperimentovat. Nezbude-li totiž nakonec než skutečně vyhledat profesionální pomoc, jistě nechcete „záchranářům“ jejich práci navíc zbytečně komplikovat.


Zálohovat není třeba jen dokumenty


...ale např. i registry vašich Windows, nebo dokonce celý systém jako takový. Existuje mnoho silných nástrojů, které jsou v tomto směru skvělými pomocníky a ušetří vás všech starostí, souvisejících s případnou nutností reinstalovat operační systém. Povíme si něco nejen o nich, ale i o preventivní údržbě a o tom, proč není radno jí podceňovat. Zajímavým tématem bezesporu bude pro mnohé i zálohování databází, například MySQL, nebo databází populárních RS typu Wordpress, či Drupal. Prozatím doporučujeme alespoň naší starší recenzi zálohovacího software od Acronisu.


Přítomnost a budoucnost ukládání dat


Dlouhodobé uchovávání digitálních dokumentů je náročný proces a vytvoření odpovídajícího digitálního úložiště se rozhodně neřadí k nejlevnějším záležitostem. Zkuste si představit o jaké množství dat se jedná v případě národních knihoven, nebo různých vědeckotechnických institucích. Není se čemu divit, že je v našem vlastním zájmu pracovat na stále sotisfikovanějších metodách. Někteří tradičně spoléhají na open source a jiní (zvláště ti bez odpovídajících programátorských kapacit) preferují komerční řešení. Dá se snad jistotu tvrdit, že jedno je lepší než druhé? A jaké jsou výhody/nevýhody obou?



Pozornost bychom měli věnovat i vlastním médiím na která data ukládáme. Vyžadujeme například, aby tato byla „mobilní“? Co zabezpečení proti virům, či přístupu nepovolaných osob? USB klíčenky se sice nyní pravda těší obrovské popularitě, nicméně mnozí by je doporučili maximálně tak studentům. Existují vyjímky potvrzující pravidlo? Pochopitelně, řada z nich je totiž přímo uzpůsobena pro ochranu dat – jak přesně, to se už dozvíte později.

Na přetřes se určitě dostanou i služby typu DropBox, nebo často diskutovaný GDrive od Google. A vynechat v žádném případě nelze NAS, tedy Network-Attached Storage. Příkladem této vysoce perspektivní technologie je kupříkladu Thecus N0204 mini.

V zatím ještě vzdálené budoucnosti možná bude běžným jevem uchovávání dat v organických strukturách.Toto téma jsme ostatně již tak trochu nakousli v našem nedávném článku o soumraku křemíku a DNA počítačích. V současnosti se ale pozornost upírá především na on-line řešení typu Xdrive či Mozy. Dočkáme se někdy i holografických disků, nebo 3D úložišt? To všechno sice ukáže až čas, nicméně během měsíce srpna se na našich stránkách minimálně dostatečně inspirujete.

Doufáme, že se vám Data jako v bavlnce budou líbit a i v době prázdnin a dovolených nám zachováte svou přízeň.
reklama