reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Datová centra tvoří 2 % celosvětové spotřeby elektřiny

21.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
Datová centra tvoří 2 % celosvětové spotřeby elektřiny
Spousta věcí dnes přechází na cloud a s tím rostou datová centra jako houby po dešti. To také způsobuje, že tato centra spotřebovávají ohromné množství elektřiny. Dle posledního výzkumu to jsou 2 % celosvětové spotřeby.
Cloudové služby zaznamenávají v posledních letech velký rozmach. Organizace už dnes nepoužívají tak často vlastní servery a raději využívají výpočetní centra jiných (velmi populární je např. Amazon Web Services). Podle odhadů by se přenosy dat do/z cloudových serverů měly na celosvětovém trafficu podílet neuvěřitelnými 95 % a pokud jde o HPC výpočty, zde se předpokládá 94 %. S tím také souvisí enormní spotřeba těchto center. Přestože se společnosti snaží je udržovat co nejúspornější, jde o obrovská kvanta energie.
 
Datové centrum
 
autor: Cloudwatt [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], přes Wikimedia Commons
 
V případě datových center to znamená, že už dnes spotřebovávají 2 % elektřiny po celém světě. To ale nemusí znamenat, že se o tato 2 % zvýšila spotřeba elektřiny kvůli datovým centrům, neboť jde rovněž o přesun ukládání dat a výpočtů z vlastních serverů na cloud (což může být ve výsledku dokonce i úspornější). V řeči čísel to tvoří 416 TWh ročně, což je 6,7krát více, než je spotřeba celé České republiky. Pokud bychom to chtěli vzít a srovnat s dnes tak populárním strašákem v podobě elektromobilů, tak toto množství energie by stačilo napájet zhruba 140 milionů vozů (prozatím jsme celosvětově někde pod 3 miliony EV).
 
Zajímavý je i pohled na množství uložených dat. To v roce 2016 činilo 286 exabytů (za 286 napište ještě 18 nul), přičemž pro rok 2021 se předpokládá 1,3 zettabytů (za 13 je dalších 20 nul). Tedy zhruba 4,5krát více. Pro lepší představu, to by znamenalo 1,3 miliardy 1TB disků.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama